…Manifestacije tijekom godine-Hrvatska Kostajnica

U veljači se održava Fašnik po kojem je Kostajnica nadaleko poznata. Tradicija maškaranja starija je od 150 godina, a popraćena je maskenbalima i spaljivanjem Princa karnevala uz čitanje Paškvila, satiričnog časopisa koji izlazi o pokladama.

Krajem ožujka, ovisno o vremenu, na našoj lijepoj Otoci, «Cronica»-društvo lokalnih dečki, organizira«Kobasijadu«, veselu feštu na kojoj se dobro jede i pije i koja je odavno prerasla lokalni karakte.

SKD”Prosvjeta” Pododbor Hrvatska Kostajnica u svibnju organizira likovnu koloniju „Kostajnički akvarel” čija djela će obogatiti fundus buduće gradske galerije.

13.lipnja grad slavi svog zaštitnika Sv.Antuna Padovanskoga, te je cijeli mjesec obilježen raznim kulturnim i sportskim događanjima, koje organiziraju Grad Hrvatska Kostajnica,  kostajničke udruge i društva. Povodom Dana grada  već se tradicionalno organiziraju Unska kajakaška regata, Turnir u malom nogometu, nastupi kulturno umjetničkih društava, razne izložbe, promocije knjiga i dr.

Posljednji vikend u lipnju održava se  Likovna kolonija -Hrvatska Kostajnica u kojoj sudjeluju akademski slikari i kipari iz cijele Hrvatske, čiji radovi obogaćuju kolekciju umjetnina koje su gradu tijekom domovinskog rata akcijama Društva prijatelja Zrina i kluba Kiwanis donirali eminentni likovni umjetnici za buduću gradsku galeriju.

Krajem lipnja kostajnički Moto klub Falcon organizira druženje motorista iz cijele zemlje.

U srpnju se održava Venecijanska noć, revija ukrašenih i osvijetljenih unskih čamaca, te Međunarodna Una regata, zajedničko turističko događanje gradova i općina sa obje obale Une. 2009. godine regata je započela u Kulen Vakufu,prolazila kroz Bihać, Cazin, Bosansku Krupu, Novigrad, Dvor i doplovila do Hrvatske Kostajnice.

Prvog vikenda u listopadu u Kostajnici je Kestenijada, kulturno-zabavna turistička manifestacija poznata diljem Hrvatske. Dolazak već tradicionalnog «

Kesten – cuga « veselo dočekuju kostajničke mažoretkinje uz svirku gradske vatrogasne limene glazbe. Uz raznoliki kulturno umjetnički program, reviju starih zanata, ukratko -zabavu za svakoga – turistima je omogućen organizirani odlazak u obližnje šume bogate kestenom gdje mogu sami skupljati kesten, a po povratku u grad uživati u slasnim jelima od kestena, fišu, lovačkom gulašu i drugim delicijama.

Prošetavši kostajničkom šetnicom uz Unu i okolnim ulicama i sokacima, koje obavija miris pečenih kestena iz dagara, gosti sa sobom odnose slike i mirise naše Kostajnice.

Izvor:http://www.hrvatska-kostajnica.hr/turizam/turizam-u-hrvatskoj-kostajnici

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *