..Mlin na Muri

Izvor fotogfarije; Hrvatska Turistička Zajednice Bojan Haron Markičević mlin

Mlin na Muri

Na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Jedinstven je to objekat tradicijske graditeljske baštine u Hrvatskoj, ali i šire. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”.

Kroz stoljeća tehnika izrade mlinova na vodi se postepeno mijenjala, a tek se krajem 19. stoljeća srednjovjekovna tesarska tehnika nadogradila te mlinovi poprimaju karakteristike koje su se zadržale do sredine 20. stoljeća. Djelatnost mlinarenja posebno je bila razvijena u prvoj polovici 20. stoljeća kada je na rijeci Muri zabilježeno da je djelovalo oko 90 mlinova. Projektom Ekološke organizacije Lipa 2006. godine vraćen je Mlin u Žabnik kod Svetog Martina na Muri, s mlinskim mehanizmom iz 1902. godine.

Izvor fotogfarije; Hrvatska Turistička Zajednice Bojan Haron Markičević mlin
Izvor fotogfarije; Hrvatska Turistička Zajednice
Bojan Haron Markičević
mlin

Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela – plovilo koje poput perpetuum mobilea s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala. Na samoj rijeci Muri i njezinim mnogobrojnim rukavcima može se doživjeti i prava ribička avantura ili pak “lagani rafting” u tradicijskim drvenim čamcima.
Info: http://www.svetimartin.hr

najava na: 040/868-619

TZ SVETI MARTIN NA MURI: 040/868-231

CIJENE: MLIN NA MURI 10kn/osobi (sr.škole, studenti, odrasli)

5kn/osobi (osnovna škola)

SKELA do 20 osoba – 50kn

20-50 osoba – 100kn

50-100 osoba – 150 kn (paušalno, u gotovini)
izvor:http://tzm.hr/article.php?g=14

Moglo bi vas zanimati

VINCEKOVO U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara, štuje se u svim vinorodnim krajevima Hrvatske, pa tako i u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *