..Kulturne manifestacije-Šibenik

Međunarodni dječji festival

Šibenik je oduvijek iskazivao sklonost k glazbi, pjesmi i scenskom izrazu. Kazališna tradicija u Šibeniku započela je prije 130 godina, kada je 29. siječnja 1870. otvorena kazališna zgrada, jedna od najstarijih na hrvatskim prostorima. U toj zgradi kazivala se hrvatska riječ i branila od onih koji su željeli zavladati Šibenikom i Dalmacijom. Ipak, nesumnjivu posebnost šibenske kulture i svojevrsni zaštitni znak Šibenika već više od 50 godina predstavlja Međunarodni dječji festival, u svijetu jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija.

Festival je prvi put održan 1958. godine, kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, ali se ubrzo prometnuo u veliki i složeni festivalski mehanizam od međunarodnog značaja. Utemeljena na tri nerazdružive komponente: djetetu, festivalskim zbivanjima i gradu, ta je multimedijalna kulturna manifestacija svojevrsna smotra onog najboljeg u stvaralaštvu za djecu i dječjeg stvaralaštva.
Šibenik je za festivalskih dana mjesto uzbudljivog susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvorana na starim goričkim skalinama, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, dizajna, informatičkog oblikovanja, lutkarstva, glazbe i pokreta. U brojnim umjetničkim i kreativnim oblicima susreće se tu, na gradskim ulicama i trgovima, cijeli svijet, susreću se predstavnici kultura sa svih kontinenata, koji godinama daju svoj stvaralački obol izgradnji plemenitijeg, kulturno osvješćenijeg čovjeka današnje globalne zajednice.
www.mdf-sibenik.com

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

Sajam se održava u rujnu,  u povodu dana Sv. Mihovila.  Prikaz je  renesansnog vremena, kako bi na trenutak na šibenskim kalama i trgovima oživjeli likovi ljudi čiji portreti krase vijenac na apsidama katedrale Sv. Jakova.

 

Orguljaška škola

Po broju povijesnih orgulja Šibenik je na prvom mjestu u Hrvatskoj. Ta činjenica je 1993. godine dala poticaj skupini entuzijasta da u ovom gradu orgulja organizira susrete zaljubljenika u orgulje, da kroz stručne seminare izmjenjuju i proširuju znanja i potiču praktična i teorijska istraživanja vezana uz glazbu u sakralnim prostorima.Pripremni odbor vodi brigu o ukupnoj organizaciji, Programsko vijeće odredjuje sadržaje svih seminara, a Glazbena škola Ivana Lukačića osigurava prostor i administrativne usluge.
www.organum.hr

Uskršnji doručak

Svake godine na Uskršnji ponedjeljak Turistička zajednica grada Šibenika (uz Sekciju ugostitelja udruženja obrtnika Šibenik i Sekciju proizvodnih djelatnosti) organizira Uskrsni doručak kojim se tradicionalno obilježava početak turističke sezone.

Musica appasionatta

Musica appasionatta, festival je klasične glazbe koji se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku odvija krajem srpnja i početkom kolovoza, te okuplja eminentne umjetnike iz zemlje i inozemstva. Ovaj festival pruža jedinstven glazbeni doživljaj te se održava na raznim lokacijama u gradu, ali i onim lokacijama koji su vrijedni spomenici kulture, te svojim posjetiteljima pruža vrhunski kulturno-glazbeni doživljaj.
www.hnksi.hr

 

Izvor:http://www.sibenik-tourism.hr/hr/kulturne-manifestacije

 

Moglo bi vas zanimati

Za božićne i novogodišnje praznike očekuje se oko 4 posto više gostiju

Prema rezultatima ankete koju je Hrvatska turistička zajednica provela u suradnji sa sustavom turističkih zajednica, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *