..Muzeji-Šibenik

Muzej grada Šibenika

Šibenski muzej utemeljen je 20. prosinca 1925. godine prigodom obilježavanja tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva, a smješten je u neposrednoj blizini Katedrale, u bivšoj Kneževoj palači.
Kneževa palača dio je obalnoga obrambenog sustava grada a izgrađena je u razdoblju od XIII – XIV stoljeća. Do danas su sačuvana dva krila nekoć mnogo većega zdanja u kojem je boravio najviši predstavnik državne vlasti u Šibeniku – gradski knez – kapetan.
Južno krilo proteže se uz obalu, od četverokutne do poligonalne kule. Četverokutna kula poznata po nazivom Kula kneževe palače najveći je obrambeni objekt na obali, a potječe iz XIV stoljeća. Između nje i Biskupske palače sačuvana su renesansna gradska vrata iz XVI stoljeća. U središnjem dijelu prizemlja južnoga krila Kneževe palače gotički je prolaz s gradskim vratima nad kojima je gradski grb s likom sv. Mihovila – zaštitnika grada.
Zapadno krilo Kneževe palače okrenuto je sakristiji i apsidalnim dijelovima Katedrale. Na južnom kraju ovog dijela dvoja su vrata jednostavnih kamenih okvira, a između njih niša s baroknom skulpturom gradskoga kneza Nicole Marcella. Godine 1975. dovršena je adaptacija Kneževe palače čime su zadovoljene sve potrebe jednog modernog muzeja.
Muzej grada Šibenika je muzej kompleksnoga tipa, a sastoji se od arheološkog, kulturno-povijesnog i etnografskog odjela. Bavi se prikupljanjem, čuvanjem, obradom i prezentacijama kulturno-povijesne baštine šibenskoga kraja.
U svojim zbirkama čuva brojne predmete muzejske vrijednosti značajne za proučavanje šibenske prošlosti, od najstarijih vremena do današnjih dana.
Gradska vrata 3
HR – 22000 Šibenik
Tel: +385 22  213 880 / +385 22  213 355

Samostanska zbirka Benediktinskog samostana sv. Luce

Zbirka benediktinskog samostana sv. Luce sadrži sakralne predmete za liturgijsku uporabu, te slike i sklupture među kojima se ističe romanička skulptura od terakote iz 13. stoljeća, te drveno slikano raspelo datirano u 14./15. Stoljeće. Osim slika, skulptura i djela umjetničkog obrta u metalu, staklu ili drvetu u zbrici se čuva i rukopisna građa pisanih dokumenata koja datiraju iz vremena formiranja samostana ( 17. Stoljeće).
Radno vrijeme: lipanj –rujan od 09.00 do 12.00 i od 17.00 do 20.00
Studeni – svibanj; po najavi
Kačićeva bb, HR-22000 Šibenik
Tel: +385 22 338 324

Crkveni muzej sv. Barbare

Crkveni muzej sv. Barbare nalazi se u crkvi sv. Barbare u blizini katedrale sv. Jakova. U muzeju je, između ostalog izložen triptih sv. Barbare sa sv. Nikolom i sv. Grgurom iz 16. stoljeća,  izloženi su i renesanski kameni kipovi sv. Petra i sv. Jakova s pobočnog portala katedrale sv. Jakova, te radovi velikog zlatarskog majstora Oracija Fortezze koji je radio u Šibeniku.
Kralja Tomislava  19
HR-22000 Šibenik
Tel:+385 22 214 899
Izvor:http://www.sibenik-tourism.hr/hr/photo
Izvor fotografiija:http://www.sibenik-tourism.hr/hr/photo
http://www.sibenikregion.com/hr/destinacije/obala/sibenik

Moglo bi vas zanimati

„Tak se negda pri nami delale“ – “Gotali“

Gotalovec-Općina Budinšćina Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *