Prirodne znamenitosti-Knin

Rijeka Krka:

Na kninskom području teče sedam rijeka i rječica, i to Krka, njezini pritoci Butižnica (Brzica), Orašnica, Kosovčica i Krčić te pritoci Butižnice; Radljevac i Marčinkovac. Glavni izvor rijeke Krke nalazi se u špilji ispod sedrene barijere Topoljskog buka u Kninu a duga je 72,5km. Protječe Podinarjem, Kninskim poljem, Prominom, Bukovicom, Šibenskim zaleđem i primorjem. Ihtiološki je najbogatija rijeka jadranskog slijeva, a osim po brojnosti ribljih vrsta Krka je prvorazredni spomenik prirode po brojnosti i raznovrsnosti ptica, pa spada među najvrijednija europska ornitološka područja.

Slap Krčić:

Krčić je nešto manje od 20 kilometara dugačka rječica i prva pritoka Krke. Slap je visok 22 metra, širok je 30, a dug 21 metar i ima samo jednu kaskadu. Izvorište mu se nalazi u jakim krškim vrelima na južnim padinama Dinare, a njegov tok mjestimice poprima izgled kanjona. Uz Krčić prolazi stara makadamska cesta (Napoleonova cesta) koja povezuje Knin s Kijevom, građena prije nešto više od 200 godina. Romantični kanjon Krčića sa svojim slapovima i mlinicama nezaobilazno je mjesto susreta čovjeka s gotovo netaknutom prirodom.  Nije nam poznato je li se još neka rijeka svojim slapom ulijeva točno u izvor druge rijeke kako što se Krčić ulijeva u vrelo rijeke Krke. U neposrednoj blizini slapa nalazi se novouređena ribarska kućica i učionica u prirodi, te se uređuje ribolovni revir.

Jezera:

Od jezera, na kninskome se području nalaze: 1. Burumska jezera (smještena su istočno od Knina, nedaleko od ceste prema Splitu i rijeke Krke; prosječna im je dubina oko 5 metara; nastanjena su šaranom, amurom, klenom, linjakom i štukom, bjelicom); 2. Šarena jezera (također su smještena istočno od Knina, desno od ceste prema Splitu i skretanja za Biskupiju; prosječna im je dubina 11 metara; nastanjena su šaranom, amurom, klenom, linjakom i bjelicom); te 3. umjetno jezero hidroelektrane Golubić (u blizini Golubića; u njega se ulijeva rijeka Butižnica; ima pjeskovito i muljevito dno; nastanjeno je krupnijim primjercima potočne i kalifornijske pastrve).

Planina Dinara:

Dinara je masiv dugačak 20 i širok 10km te ujedno i najviši hrvatski vrh (1831m). Spektakularna je po najdužoj stijeni u Hrvatskoj koja je duga 6km. Dinara je prva hrvatska planina dokazanih prirodnih ljepota i posebnih estetskih doživljaja, čak i poetskih nadahnuća (Petar Zoranić: Planine, 1536.). Pruža neiscrpne mogućnosti za lov, jahanje, planinarenje, alpinizam, špiljarenje, speleologiju, zmajarenje, paragliding, biciklističke i auto-terenske izlete te ine oblike izletničkog, prirodnog i pustolovnog turizma. Uspon na Dinaru zahtjeva veće planinarsko iskustvo, iako su prilazni putovi iz više pravaca označeni. Smještaj je osiguran u planinarskom domu na Brezovcu i Lovačkom domu.

 

Gospodska pećina:

To je izuzetan i atraktivan arheološki, speleološki te prirodni fenomen. Duboka je 2080m i na kraju završava podzemnim jezerom. Ona je i najstariji arheološki lokalitet kninskog područja u kojoj je život zabilježen prije 35 000 godina (u njezinim prednjim djelovima pronađeni su ostaci neolitskih i nekih mlađih kultura kao i ostaci kostura pleistocenskih životinja). Smještena je uz zapadni rub drage Ždrilo, oko 500m sjeverno od zaseoka Milaši, a do nje je moguće doći terenskim vozilom izravno od izvora rijeke Cetine.

Izvor:http://www.tz-knin.hr/index.php/o-kninu/prirodne-znamenitosti

 

Moglo bi vas zanimati

PČELARSKI SAJAM- GUDOVAC

Pozivamo Vas na svečano otvorenje 16.međunarodnog pčelarskog sajma i 7.izložbe vina i vinogradarske opreme koje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *