Cehovska škrinja-Ivanić Grad

Cehovska škrinja koju s ponosom čuva Udruženje obrtnika Ivanić-Grada nije samo privlačan i povijesno vrijedan predmet iz vremena prve polovice 19. stoljeća.

Njezin vanjski izgled potiče maštu na razmišljanje o starim majstorima-obrtnicima koji su živjeli u vrijeme dok je Ivanić-Grad, nakon ukidanja Vojne krajine, na ruševinama drevne Tvrđe počeo izrastati u romantični gradić civilnih obilježj

 

Već prvi pogled na dokumente koje čuva cehovska škrinja obrtnika s Poljane, dijela današnjeg Ivanić-Grada, jasno govori da se u cehovskoj škrinji poljanskih obrtnika nedvojbeno krije iznimno vrijedna građa, korisna u budućem proučavanju obrtništva, cehovskih udruženja, ali i života u Ivaniću od sredine 18. do sredine 20. stoljeća.

Do nekih konkretnijih istraživanja, pozivamo Vas da sami istražujete vrijednosti i tajne cehovske škrinje, jedine preostale iz bogatog razdoblja obrtničkog Ivanića.

 

Izvor:http://www.tzig.hr/cehovska_skrinja/

Izvor fotografija:http://www.tzig.hr/cehovska_skrinja/

Moglo bi vas zanimati

HRVATSKA BOGATIJA ZA JOŠ DVA RESTORANA S PRESTIŽNOM MICHELINOVOM ZVJEZDICOM

Hrvatska je od danas bogatija za dva restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Naime, restoranima Boškinac (Novalja) i LD …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *