Kapela Sv.Marije Magdalene

Barokna kapela Sv. Marije Magdalene smještena je na brijegu iznad Male Gorice s koje se pruža prekrasan pogled na Zagreb i Medvednicu prema sjveroistoku te na Samobor i Samoborsko gorje na jugozapadu. Prvi put se spominje 1668. godine, ali kao drvena kapelica, koja je bila posvećena Sv. Ivanu Krstitelju.

Prinosima župljana iz Male Gorice, Kalinovice, Jagnjić Dola i Srebrnjaka 1768. godine podignuta je današnja kapela Sv. Marije Magdalene. To je građevina s četverolisnim tlocrtom, s polulukovima s južne i sjeverne strane. Lađa završava polukružnim, nešto nižim svetištem. Svod u lađi građen je polukupolastim boltama, a svetište ima svod čeških baroknih oznaka. Vanjska pročelja oblikovana su pravilnim plitkim lezenama. Ulazni zaokruženi portal je na sredini glavnog pročelja, iznad kojeg se nalazi mali drveni tornjić.
U unutrašnjem inventaru dominira barokni glavni oltar, koji je nastao 1648., a u ovu je kapelu prenesen iz župne crkve u Svetoj Nedelji. Vrijedna je i propovjedaonica, djelo kasnoga baroka iz 18. stoljeća.
Kapela je obnovljena 1988. godine.

 

Izvor:http://www.svetanedelja.hr/kapela-sv-marije-magdalene-c61

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *