..Župna crkva Presvetog Trojstva-Sveta Nedelja

Legenda govori o tome da je Sava jedanput poplavila i tekla uz samu Svetu Nedelju, a kad se povukla u jezero pod brežuljkom, nađen je kip Svetoga Trojstva koji su mještani doživjeli kao Božji glas koji im je rekao da na ovome mjestu sagrade crkvu i u nju smjeste nađeni kip.

Grad Sveta Nedelja prepoznatljiva je po župnoj crkvi Presvetog Trojstva i župnom dvoru koji se nalaze na brežuljku u središtu mjesta Svete Nedelje

Župa Presvetoga Trojstva prvi put se spominje 1501. godine u popisu župa Zagrebačke nadbiskupije.
U osnovi to je kasnogotička građevina, najvjerojatnije s prijelaza iz 15. u 16. stoljeće, kada je osnovana i svetonedeljska župa.
Sagrađena je od kamena i cigle kao jednobrodna građevina pravokutnoga tlocrta te svetištem sa spljoštenom apsidom. Prostrana lađa presvođena je visokom kupolom, čiji strop ukrašava raskošna štukatura s razigranim biljnim ornamentima.

Na kraju barokizacije sagrađen je i zvonik te je crkva poprimila današnji izgled. Još je 1793. oko crkve sagrađen cinktor te uređeno groblje.
Župnik Franjo Lehpamer dao je 1811. temeljito obnoviti unutrašnjost crkve, uz važne promjene. Postavljen je novi kasnobarokno-klasicistički oltar Presvetoga Trojstva, a obnovljene su i sve zidne slikarije i štukature na kupoli. Godine 1800. postavljena je i nova propovjedaonica te montirane nove orgulje tipa Heferer. Na vrijednom pobočnom oltaru Majke Božje sačuvan je kameni kip Majke Božje i Krista (Pieta), izuzetno djelo ranoga baroka iz 17. stoljeća, koji je prenesen iz stare župne crkve. Crkva je kasnije nekoliko puta obnavljana.  Skladnu cjelinu s crkvom zaokružuje historicističko jednokatno zdanje župnoga dvora iz 1889. godine i omanji uređeni perivoj.

 

Izvor:http://www.svetanedelja.hr/zupna-crkva-presvetog-trojstva-c59

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *