Kapela Sv.Petra-Sv.Ivan Zelina

Kapela Sv. Petra u Novom Mjestu najstariji je sakralni objekt zelinskog kraja. Istraživanja pokazuju da je kapela sagrađena početkom 13. stoljeća u vrijeme romanike. Iz tog vremena potiču prepoznatljivi elementi romaničkog graditeljstva – malo i četvrtasto svetište s dva romanička prozora, prostrana lađa s četiri romanička prozora te romanički polustupovi koji nose trijumfalni luk svetišta. Kapela je najvjerojatnije sagrađena u vrijeme kada u zelinski kraj dolaze templari, te je vjerojatan njihov utjecaj kod izgradnje.

Prvi “bogati” oslik kapele potječe najvjerojatnije s početka 14. stoljeća, a prikazuje legendu o Sv. Ladislavu i njegovu bitku s Kumanima. Ovaj prikaz legende o Sv. Ladislavu smatra se najstarijim sačuvanim prikazom te vrste na prostorima hrvatsko-ugarskog kraljevstva, te stoga izaziva veliku pozornost znanstvenika. Kapela također ima više izvanrednih oslika iz 14. stoljeća u lađi kapele, te rijedak prikaz “Jeseovog stabla” na trijumfalnom luku. Očuvana je slika Jesea te dvanaest njegovih potomaka, među kojima se može prepoznati kralj David s krunom na glavi i lutnjom u rukama.

 

Zidovi svetišta ukrašeni su likovima apostola. Ovaj je oslik nastao u drugoj polovini, odnosno potkraj 15. stoljeća, kada je kapela bila župna crkva, te je imala župnika. Na svakom zidu svetišta naslikana su po četiri apostola kako stoje u arkadama vitkih stupića. Neki likovi apostola su prepoznatljivi po svojim atributima, dok drugi nisu. Prepoznatljivi su likovi Sv. Petra i Sv. Pavla, te Sv. Filipa i Sv. Jakova.

Dok se još 1501. godine u Novom Mjestu nalaze dva župnika, 1574. godine župa je bez svećenika. Tek prolaskom opasnosti od Turaka kapela se obnavlja, te dobiva barokni inventar.

 

Izvor:http://www.tz-zelina.hr/hr/info/znamenitosti/kap-sv-petra/

 

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *