…Sakralna baština-Samobor

Župna crkva sv.Leonarda i samostan-Kotari

Crkva se nalazi nad stijenom gorja gdje je 1528. godine grof Petar Erdödy sagradio zavjetnu kapelu sv. Leonarda. Današnja crkva građena je u 18. stoljeću a do danas se sačuvao barokni inventar i spada među najljepše oltarne arhitekture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Obnovljene orgulje jedne su od najstarijih u Hrvatskoj i djelo su velike povijesne i umjetničke vrijednosti. Crkva je svrstana u 0. kategoriju umjetničke vrijednosti.

Župna crkva sv.Duha-Noršić Selo

U povijesnim izvorima crkva se spominje prvi puta 1642. godine kao područna kapela Samoborske župe. Crkva ima jednu lađu i neogotičkog je stila. Oltari su tirolskog stila, drveni.

Župna crkva sv.Barbare-Rude

Povijesni podaci datiraju iz 1622. ali je crkva znatno starijeg postavka. Sagradili su je rudari za svoje potrebe. Jednostavno je oblikovana, glavni oltar je iz 1909. godine.

Župna crkva sv.Martina-Sv.Martin pod Okićem

Najstariji dio crkve je podnožje tornja, koje je služilo kao obrambena kula. S vremenom je nadozidan osmerokutni toranj koji je služio kao osmatračnica, a tek je kasnije nadograđena mala kapela koja je danas samo svetište crkve te još kasnije, u ranoromaničkom stilu, lađa crkve. Jedna je od najstarijih sakralnih građevina u samoborskom kraju.

Grkokatolička župna crkvasv.Jurja-Stojdraga

Spominje se 1847. godine. Jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s višim zaobljenim svetištem i zvonikom ispred glavnog pročelja, unutrašnjost svođena češkim svodovima.

Crkva sv.Ilije na sv.Geri

Jedna je od najstarijih, ako ne i najstarija grkokatolička crkva u Hrvatskoj, izgrađena u doba prvog doseljenja Uskoka u Žumberak.

Izvor:http://www.tz-samobor.hr/zumberak/sakralna-bastina

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *