Manifestacije kroz godinu-Dugo Selo

http://www.tzds.hr/proslavljeno-vincekovo-na-martin-bregu/

Martinje je središnja turistička manifestacija u Dugom Selu, kada se mošt krsti u mlado vino, posjetitelji i građani vesele se tada na tradicijski način uz Kulturno umjetničko društvo «Preporod» koje bilježi 100 godina postojanja, ali i kroz zabavne i gastro sadržaje. U gastro ponudi za Martinje neizostavna je marinska guska s mlincima, te tradicijski kolači (gibanice i štrudle).

Vinogradarska tradicija ovog kraja, posebno prisutna na Martin Bregu rezultirala je i drugim turističkim manifestacijama vezanim uz vino, kao što su Vincekovo na Martin Bregu – turistička manifestacija kojom se obilježava početak radova u vinogradima, te Berba grožđa na Martin Bregu u kleti i vinogradu Turističke zajednice. Posjetitelji mogu doživjeti berbu grožđa oplemenjenu tradicijskim jelima koje priprema udruga žena, a berbu oplemenjuje i nezaobilazni Kud «Preporod» vinskim napjevima i pjesmama ovoga kraja.

Jedna od važnih priredbi u Dugom Selu je izložba vina koja se održava u lipnju svake godine, također na Martin Bregu, a nju obogaćuje smotra narodnog stvaralaštva, kada brojni KUD-ovi iz čitave Hrvatske dolaze u goste lijepom Dugom Selu.
Najopsežnija i najintenzivnija događanja u Dugom Selu su u jesen kada traju Dugoselske jeseni. Ta zbirna manifestacija ispunjena kulturnim, zabavnim, sportskim, edukativnim i drugim sadržajima, prilika je da posjetitelji upoznaju svo bogatstvo Dugog Sela, koje proizlazi iz ljudi, tj. svih gradskih udruga i institucija. Svi oni prezentiraju svoj rad i rezultate u Dugoselskim jesenima, a broj manifestacija raste neprestano kao što se povećava aktivnost naše zajednice. U jesenima se mogu vidjeti različite vrste sportskih sadržaja (posjetitelji mogu sudjelovati u biciklijadi, utrci građana, otvorenom prvenstvu stolnog tenisa i dr.), ali i Fišijada, brojne kulturne i tradicijske tematske izložbe koje uče našu djecu i posjetitelje o bogatoj povijesti kraja.

 

Izvor:http://www.tzds.hr/about/

Izvor fotografija:http://www.tzds.hr/about/

PROSLAVLJENO VINCEKOVO NA MARTIN BREGU

 

 

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati

19.10.2019.g.-DARUVARSKI CVJETNI SAJAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *