..Muzej Turopolja-Velika Gorica

Autor fotografije : Mario Žilec

Današnji Muzej Turopolja, nekadašnja gradska vijećnica Plemenite opčine turopoljske, tzv. turopoljski grad, izgrađen je sredinom 18. stoljeća uz gradski park u  središtu Velike Gorice. U njoj su se do 1947. godine održavala „spravišća“ (skupštine) u velikoj dvorani na prvom katu, a uz nju su bili „arkivi“ (arhivi) s važnim ispravama Plemenite opčine. Nakon toga ova je zgrada imala različite namjene: služila je kao Đački dom, Zadružna štedionica, a od 1960. godine tamo se nalazi Muzej Turopolja u kojem se čuva arheološka, etnografska i kulturno-povijesna građa velikogoričkog područja s preko 3500 predmeta.

 

Etnografska zbirka Muzeja Turopolja pokriva današnje velikogoričko područje. Ono se prostire  jugoistočno od Zagreba između rijeka Save i Kupe. U to područje ulazi dio Posavine, plodna ravnica Turopolja, Vukomeričke gorice i dio Pokuplja. Brojem predmeta to je najveća i najraznolikija zbirka koja materijalnim svjedočenjem pokriva sve aspekte života ovog područja. U stalnom postavu Muzeja Turopolja prezentirana je kroz cjeline: Izrada i obrada platna, odjevanje, graditeljstvo i uporabni predmeti od drva te stanovanje.

 

Kulturno povijesna zbirka Muzeja Turopolja nastala je samim osnivanjem muzeja 1960. godine. Zbirka sadrži brojne obrtničke predmete i alate, kao i hladno i vatreno oružje. Među najvrednijim eksponatima u zbirci svakako su grbovnice turopoljskih plemenitaša, listine o dodjeljivanju plemstva, razni dokumenti te stare fotografije.

Izvor:http://www.tzvg.hr/beta/sadrzaj/pregled/muzej-turopolja/239?c=27

Autor fotografija: Mario Žilec

Moglo bi vas zanimati

„Tak se negda pri nami delale“ – “Gotali“

Gotalovec-Općina Budinšćina Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *