10. Velika martinjska špelancija održana u Križevcima

10. Velika martinjska špelancija održana u Križevcima

IMG_9719m
Jubilarna, deseta po redu Velika martinjska špelancija, ove je godine održana u Križevcima u subotu 24. listopada (miholjščaka) u organizaciji županijske turističke zajednice. Manifestacija je realizirana u suradnji s TZ grada Križevaca, Udrugom vinogradara i vinara „Bilikum“ Križevci i Zajednicom udruga vinogradara, vinara i voćara KKŽ. Vinodi su prisustvovali „martinjski meštri“ i pripravnici iz cijele Hrvatske, njih 38 te martinjski „vinođakonski“ orkestar Pijano band.

 

Uz sudjelovanje Puhačkog orkestra grada Križevaca, Mažoretkinja grada Križevaca, Djevojačke straže Križevci te Koprivničke kuburaše vesela martinjska povorka se ulicama grada Križevaca spustila do Strossmayerovog trga gdje su ih dočekali i pozdravili predsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara KKŽ g. Darko Sobota, gradonačelnik grada Križevaca g. Branko Hrg i župan KKŽ g. Darko Koren. Posjetitelji ove priredbe uživali su u scenskom prikazu „martinjske meše i krštenju mošta“, izboru novog velikog meštra i inicijaciji novih ceremonijal majstora, kandidata i pripravnika. Degustirali su mošt i vino koje su ponudili županijski proizvođači vina, OPG i ostale udruge. Novi veliki mešter martinjskog ceremonijala je Eduard Hegedić iz Novigrada Podravskog, Martin Plavšinečko treokraljski koji si je zebral ime Boltina Vincek Prvi, pod kojim bu narednih leto dan obnašal svoj vinifikat. U redove martinjskih meštri nakon teških muka, tri češnja češnjaka i bilikum mošta, primljeni su Božidar Bolteković iz Đurđevca, Jurica Podgorelec iz Novigrada Podravskog, Stjepan Gerić iz Hrastovskog i Zdravko Zajec iz Hrašćice. U kandidate za meštra uzdignut je Matija Patačko iz Ferdinandovca, a za pripravnike primljeni su: Marin Krfogec iz Hrašćice i Tomislav Magdić Aršanjski iz Kladara.

Izletnike iz Zagreba dovezao je posebni vlak „Martin express“, a grupe posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske došle su kao podrška svojim „martinjskim meštrima“. Dodatni doprinos manifestaciji dali su i članovi TS „Vinske mušice“ KUD-a Prepuštovec i operni pjevač Neven Papageno, koji su pjesmom zabavljali okupljene na Strossmayerovom trgu. TZ grada Križevaca organizirala je za sve zainteresirane razgled grada uz stručno vodstvo. Cjelodnevni program nastavljen je pod šatorom KTC-a.
izvor:http://www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr/index.php/en/component/content/article/112-vijjesti-2015/747-10-velika-martinjska-spelancija-odrzana-u-krizevcima

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *