Etnografija Trilja

Etnografija Trilja

Obilježja ovog jedinstvenog prostora kao dijela društvenog i razvojnog kruga Dalmatinske zagore pa samim time i Dalmacije u obliku stvarnih predmeta arhaičnog života čiji su pozitivni elementi zadržani do dana današnjeg kriju se posvuda po starim kućama i prašnjavim prostorijama.
Značajke krugova društvenog života kroz razdoblja antike, srednjeg vijeka, mletačkog, turskog i novog doba dale su upečatljivi žig očuvan savršeno u elementima graditeljske baštine, ali duh staroga vremena živi još uvijek i u starim predmetima kojima se diče mnoga domaćinstva na području Triljskog kraja.
Svaki od tih predmeta kojima se nekad intenzivno koristilo u svakodnevnim ritualima koji su činili živote stanovnika ovog kraja predstavlja bogatstvo u raskošnom mozaiku etnografije Triljskog kraja.
Etnografijski elementi oblikovani su stoljećima utjecajima kulturno-povijesnih prilika, prirodnih uvjeta življenja, društvenih rituala svakodnevice i posebnih prigoda te ponajviše izražajem stvaralačkog umijeća čovjeka ovog kraja.

Uzbudljivo je naslijeđe elemenata koji se slažu u živopisnu slagalicu koja nas poziva na putovanje u prošlost, svaki je predmet kao i nekada zlata vrijedan, u njegovom prisustvu osjeća se onaj stari kolorit i prožimaju trnci nekog drukčijeg vremena, vremena za kojim žudimo.

izvor.http://www.tz-trilj.hr/?show=6239

Moglo bi vas zanimati

19.10.2019.g.-DARUVARSKI CVJETNI SAJAM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *