Muzej triljskog kraja

Muzej triljskog kraja
Muzej triljskog kraja čiji je osnivač Grad Trilj, jedan je od najmlađih hrvatskih muzeja, a osnovan je 1996. godine. Muzej je smješten u nekadašnjoj župnoj kući, koja je zahvaljujući nastojanjima Grada Trilja i Ministarstva kulture RH adaptirana za muzejske potrebe te od svibnja 2006. g. otvorena javnosti putem tematskih izložbi, radionica, predavanja i sličnih događanja. Svrha i poslanje Muzeja kao „javne neprofitne ustanova u službi društva i njegova razvoja“ jest poticati lokalnu zajednicu u prepoznavanju, zaštiti i očuvanju kulturne i prirodne baštine kraja te osvijestiti ulogu muzejske institucije u kreiranju kulturnog identiteta triljskoga kraja. Cilj je istodobno prezentirati baštinu Trilja u zemlji i inozemstvu.

Muzej triljskog kraja prikuplja, istražuje, čuva i dokumentira kulturnu baštinu s područja Trilja prezentiranu kroz Arheološku, Etnografsku, Kulturno-povijesnu i Numizmatičku zbirku. Arheološka zbirka podijeljena je prema kronološkom kriteriju u odjele: Prapovijest, Antika i Srednji vijek.

Sva ostala građa evidentirana je kroz fondove sekundarne dokumentacije (Fototeka, Hemeroteka, Videoteka, Filmoteka, Fond dokumentacijskih crteža, Medijateka, Dokumenti i dr..).

Uz sabiranje, čuvanje, dokumentiranje i zaštitu građe, jedna od osnovnih muzejskih djelatnosti jest prezentiranje fonda javnosti. Stoga je u rujnu 2009. godine otvorena tematska izložba Tilurij – rimski vojni logor koja čini integralni dio budućeg arheološkog postava. Izložba prezentira rezultate dosadašnjih arheoloških istraživanja rimskog vojnog logora Tilurija u mjestu Gardun, koja sustavno od 1997. godine provodi Odsjek za arheologiju FF Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Mirjane Sanader. Osim pokretnog arheološkog materijala prikazano je i stanje istraženosti logorske arhitekture. Godine 2012. tiskan je vodič izložbe na hrvatskom jeziku, a u pripremi je tisak istoga na engleskom jeziku.

Od godine 2007. Muzej triljskog kraja provodi zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu utvrda Nutjak na Cetini nizvodno od Trilja.

Muzej razvija i edukativnu djelatnost kroz projekte muzejske pedagogije s težnjom da se uključi u život zajednice te time doprinese razvoju pozitivnog i aktivnog odnosa zajednice prema Muzeju i kulturnoj baštini uopće. U tom procesu iznimno je važna upravo sakupljačka uloga muzeja kroz koju je aktivirana i lokalna zajednica Trilja, konkretno u projektu prikupljanja etnografske građe s konačnim ciljem formiranja etnografskog postava Muzeja. Zahvaljujući odazivu naših građana do sada je prikupljeno oko 200 predmeta za budući etno postav. Sav prikupljeni materijal se u muzeju preventivno čisti, a potom dokumentira i pohranjuje; na drvenoj građi je provedena fumigacija-plinska dezinsekcija kako bi se uništila crvotočina dok se tekstil, ovisno o osiguranim sredstvima podvrgava restauraciji.

Muzej ima i muzejsku knjižnicu koja se stalno obogaćuje novim naslovima, a otvorena je i za vanjske korisnike.

INFO:

Muzej triljskog kraja

Don Ante Bućana 3, Trilj

Tel., fax. +385 21 831 905

e-mail: muzej.triljskog.kraja@st.t-com.hr

DJELATNICI:

Zdravka Roguljić, spremačica

Angela Tabak, kustosica

RADNO VRIJEME ZA POSJETITELJE:

pon-pet: 9.00 – 14.00 sati

sub: 8.30 – 12.00 sati

nedjeljom i praznikom: po dogovoru

ULAZNICE:

učenici, studenti i grupe (više od 10 posjetitelja): 5,00 kn

odrasli: 10,00 kn

umirovljenici: gratis

MUZEJSKE PUBLIKACIJE:

M. Vrgoč, Pregled povijesti grada Trilja: rasprodano

Slikovnica: Priča o Gaju Laberiju (hrv.-engl. izdanje): 30,00 kn

Vodič izložbe: Tilurij, rimski vojni logor, Izdanja MTK 1: 30,00 kn

Kamo li vode naše vode? Izdanja MTK 3, povodom obilježavanja Međ.dana muzeja 2012.godine: gratis

Magneti akcije Kamo li vode naše vode?: komad 10,00 kn

KORISNI LINKOVI:

www.ffzg.hr/arheo/provincijalna/istrazivanja.html

www.mdc.hr

www.min-kulture.hr

www.min-kulture.hr/default.aspx
izvor http://www.tz-trilj.hr/?show=5816

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *