..RIJEKA CETINA

 

Urezana u plodna polja kojima je dala plodnost i vijugajući kroz gudure Cetina zrači posebnom energijom.
Kao središnji potporanj života kroz godine i stoljeća vjerna je svojim ljudima, ona je uvijek tu, Cetina svojom bistrom i čistom vodom hrani, čisti i osvježava.

 

Rijeka Cetina je tekućica u kršu, ona privlači mnogo više vode nego što joj donose padaline s njenog područja, prihranjuje se i podzemnim vodama iz širokog područja.
Bogatstvo ljepota njenog toka i snaga prikupljenih voda kolaju kao žila kucavica Cetinskim krajem kojemu je i nadjenula ime.

U Triljskom kraju će se pokazati u svom najljepšem izdanju privlačeći upravo tu svoje najljepše pritoke rijeku Rudu i Grab koje su uspjele izdubiti svoj poseban izgled.
Nastavit će prema centru Trilja gdje će usporiti kao da želi stati na trenutak a onda će ljuta napustiti ovaj kraj te se prepustiti nemirnom toku i nemilosrdnim stijenama koje čine njeni kanjon.
Sve ono što rijeka daje Cetina daje više, ona je povijest jednoga naroda i živi svjedok života još od prapovijesnog doba, jednako aktualna oduvijek ovaj biser ljepote i ljubavi jednoga kraja i njegovih ljudi vratit će vam izgubljeno vrijeme i dati vjeri u život sasvim novi smisao.
izvor.http://www.tz-trilj.hr/?show=6239

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *