..Staze i putevi triljskog kraja

Staze i putevi triljskog kraja
Ako zastaneš nasred Triljskog mosta i osvrneš se na trenutak, ispod tebe žubori voda koja stalno dolazi i odlazi, s jedne strane su ti otvoreni vidici polja a s drugih pogledi na brežuljke i vrhunce, šumice i proplanke, ono što će te zbuniti naizgled je jednostavno, kuda krenuti, jer svaki je pravac jedna staza i put koji te vodi negdje a čini se da je put samo za tebe.
Čitav svoj prostor Triljski kraj premrežio je stazama i putovima, bile su to staze kojima se nekada vrlo živo komuniciralo, jer čitavom je kraju već poodavna udahnut život.
Nekada su ljudi oslobođeni modernih načina prometovanja probijali putove i staze između svake njive i kuće, od susjeda do prijatelja ili dugim stazama do mjesta gdje se trgovalo ili vodilo stoku na ispašu.
Kao naslijeđe njihovih života ostali su putovi i staze ali i uzajaman odnos poštovanja prirode i čovjeka i ti su putovi još uvijek nezarasli, prohodni i žive životima svojih prolaznika.

Bilo da krenete pješke iz centra Trilja uz Cetinu uzvodno, do prekrasnog mjesta Grab i istoimene rječice pa nastavite šumskim putom uz stare kuće i sela sve do visokih planinskih uzvišenja s netaknutom arhitekturom mjesta Voštane, a od tuda planinom gdjekud vas je volja ili da pođete biciklom uz pitome šumarke uz bezbrojna vrela pitke i studene vode i bojama razigranih vinograda Čaporica pa lijevo ili desno doživljaj će biti potpun.
Cetina je prelijepa staza kojom se možete spustiti kanuom ili čamcem ili samo se šetati uz nju.
Oznake na planinskim vrletima Kamešnice vode vas do najviših vrhunaca, lijevo, desno, gore, dolje bez iznimke će vas kamen, drvo i biljke u čiji dom dolazite srdačno pozdraviti, kao uostalom i bilo gdje u ovom kraju!
izvor:http://www.tz-trilj.hr/?show=5817

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *