Memorijalna zbirka Erminio Vojvoda-Vodnjan

U neka prošla vremena iz Pule i okolice odlazilo se u Vodnjan u „shopping“, a poznata vodnjanska Trgovačka ulica bila je prepuna trgovina i radnji u kojima su posjetitelji mjesta osim nabavke, mogli obaviti i niz drugih stvari prije povratka kući. No, Vodnjan je prvenstveno bio centar brojnih postolara. Poznati postolar Erminio Vojvoda (23.05.1902. – 06.04.1991.) je bio jedan od znamenitijih i viđenijih građana Vodnjana, grada koji je nekoć imao veliki broj kvalitetnih postolara.

 

Vojvoda je bio  najistaknutiji vodnjanski majstor svog zanata, a njegova su djela bila poznata ne samo u Vodnjanu i Istri, već i izvan granica Italije i Jugoslavije, država kojima je za Erminijeva života Vodnjan pripadao. Osim što je bio vješt obrtnik, bio je i poznati kreator mnogih modela visoke mode onog vremena, tako da njegove nacrte možemo vidjeti u ondašnjim najznačajnijim europskim modnim časopisima koji su izlazili u Parizu, Londonu, Beču i Milanu. Danas je u lokalu u kojem je dizajnirao svoje modele i izrađivao obuću, a koji se nalazi u prizemlju njegove rodne kuće, otvorena Memorijalna zbirka koja podsjeća Vodnjance i mnogobrojne goste Vodnjana, ne samo na još jednog znamenitog stanovnika ovog grada, već ih i upoznaje s proizvodnim procesom, alatima, namještajem i ambijentom negdašnje vodnjanske obućarske radnje.

 

Mnogobrojni kalupi, crteži, krojevi modela, fotografije, diplome i razglednice kataloški su popisani u knjigu inventara Etnografskog muzeja Istre, a izloženi su na mjestu na kojem su i nastali, u vjerno obnovljenom prostoru.

 

Izvor:http://vodnjandignano.com/vodnjan-znamenitosti/memorijalna-zbirka-erminio-vojvoda

Izvor fotografija:http://vodnjandignano.com/vodnjan-znamenitosti/memorijalna-zbirka-erminio-vojvoda

Moglo bi vas zanimati

„Tak se negda pri nami delale“ – “Gotali“

Gotalovec-Općina Budinšćina Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *