..GASTRONOMIJA-OPATIJA

Savršen smještaj Opatije odražava se i na opatisjkim stolovima. Kreativne gastronomske kombinacije počivaju na spoju primorske i kontinentalne kuhinje, nezamislive bez besprijekorno svježih lokalnih organskih namirnica. Nije ni čudo da se opatijska rivijera ponosi najboljim restoranima hrvatskog Jadrana. Spomenimo samo nekoliko čuvenih lokalnih delicija – kvarnerski škamp, divlje samonikle šparoge, lovranski kesteni i trešnje, istarski tartufi.
Dalje nastavite sami, sve do deserta…

 

Torta suvenir-“Opatijska kamelija”

U vrhunskom turističkom središtu i suvenir koji ga predstavlja mora biti takav! Kamelija je zaštitni simbol Opatije i Opatijske rivijere, pa je i opatijski suvenir, torta u obliku – kamelije. Ali tu perfekciji nije kraj.

Torta „Opatijska kamelija“, čiji je idejni autor i izvođač programa akademska slikarica iz Opatije gospođa Yasna Skorup Krneta, je izrađena samo od mediteranskih namirnica, a upravo mediteransku dijetu i Svjetska zdravstvena organizacija preporuča kao najzdraviju. Ova torta ne sadrži bijeli šećer, ni bijelo brašno niti masnoće životinjskog porijekla. U sastav ove originalne torte koja uz prehrambene vrijednosti ostavlja i snažan vizualni dojam te je sjajan suvenir i zdravi poklon iz Opatije, ulaze smokve, bademi, rogači, grožđice, naranča, marcipan i čokolada. A tajni sastojak u njoj asocira na mirise i podneblje Mediterana u kojem je i nastala. To je svesezonska torta dugog trajanja koja se može ponijeti na bilo koju svjetsku destinaciju.

Pa zato kad boravite u Opatiji, svakako kušajte tortu „Opatijska kamelija“ i ponesite ju sa sobom, poklonite prijateljima, jer sigurni smo da će Vam se sviđati.

 

 

Izvor;http://visitopatija.com/hr/gastronomija/

Izvor fotografija:http://visitopatija.com/hr/gastronomija/

Moglo bi vas zanimati

Zagorski štruklji dobili zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla

Zagorski štruklji dobili su prijelaznu nacionalnu oznaku, odnosno zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je rješenje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *