Dvorac Batthyany-Ludbreg

Ludbreški Stari grad obuhvaća kvadratno oblikovan dvorac i dvije gospodarske zgrade. Oko dvorca se naziru tragovi obrambenog prstena napajanja vodom iz rijeke Bednje. Dvorac ima prizemlje i tri kata, od kojih je prvi znatno viši.

Najraniji podaci o postojanju utvrde datiraju iz 1320. godine. Za vrijeme turskih pohoda preoblikovan je u renesansni kaštel. Dolaskom obitelji Batthyany dvorac je renoviran u baroknom stilu. Tada su dvorac i gospodarske zgrade bili u potpunosti iskorišteni. Početkom 19. stoljeća u dvorcu se manje boravi te počinje propadati. Nekoliko puta je preoblikovan zbog raznolike namjene.

 

U dvorcu je, osim kapelice Svetog Križa, nezaobilaznog mjesta posjeta svakog turista, smještena i međunarodna restauratorska radionica – Restauratorski centar Ludbreg.

U sklopu kapelice Sv. Križa nalazi se i stalna izložba arhivske građe (Knjiga čuda, Bula pape Leona X., zaključci Hrvatskog sabora…) te stalni postav zbirke sakralne umjetnosti (crkvena ruha i knjige, liturgijsko posuđe, slike, skulpture…).

Izvor:http://visitludbreg.hr/znamenitosti/

 

Moglo bi vas zanimati

Tjedan kajkavske kulture i 54. Festival kajkavskih popevki

8.9.2019. – 14.9.2019. Krapina Tradicionalna manifestacija u prijestolnici kaja koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *