Biciklom kroz Osijek i okolicu na Dunavskoj ruti kroz Hrvatsku

Biciklom kroz Osijek i okolicu na Dunavskoj ruti kroz Hrvatsku

Osijek se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti uz Dunav, na putu od Njemačke preko Austrije i Mađarske do Srbije, Rumunjske i Bugarske. Europska biciklistička ruta Euro Velo 6 od Atlanskog oceana do Crnog mora također prolazi kroz grad.
S gotovo 40 kilometara biciklističkih staza, posebno izgrađenih ili označenih na prometnicama i nogostupima, grad se s lakoćom može obići „na dva kotača“.
Koristeći bicikl ne samo da ćete uštedjeti na gorivu za vaš automobil ili na prijevoznoj karti za tramvaj i autobus već ćete nešto dobro učiniti za svoje zdravlje, ali i za kvalitetu zraka u gradu. Imajući na umu da imate mogućnost izbora prijevoznog sredstva, primjerice za odlazak na posao, te da uz to Osječanke i Osječani i dalje vrlo rado biraju bicikl, s pravom možemo reći da je Osijek „grad bicikala”.
Okolicu Osijeka, posebice vinorodne krajeve Baranju sjeverno te Aljmaš, Erdut i Dalj istočno od grada, najzanimljivije je obići biciklom. Pošto je Osijek na Dunavskoj biciklističkoj ruti, preko Erduta i Dalja je najbolje zaputiti se dalje prema Vukovaru i Iloku, te još dalje prema Novom Sadu (SRB).
U nastavku doznajte kako se kretati biciklom kroz Osijek, prijedloge kraćih biciklističkih izleta u gradsku okolicu, gdje potražiti tehničku pomoć, a gdje bike-friendly smještaj.

Biciklom kroz Osijek
Osijek ćete vrlo lako proći doslovno „uzduž i poprijeko“ glavnim prometnicama i dravskom promenadom uz koje se nalaze i biciklističke staze. Kroz pojedine veće ulice (Županijska ulica i dio Ulice Hrvatske Republike) ne prolazi biciklistička staza, no postoje paralelni sigurni pravci s manje prometa. Parkiranje bicikla vrlo je lako jer se u cijelome gradu, uz javne institucije i trgovačke centre, nalaze prostori za parkiranje.
Predlažemo vam da za početnu točku vožnje odaberete ured Turističke zajednice u Gornjem gradu kod Katedrale (Županijska ulica 2) gdje će vam naši djelatnici pomoći utvrditi rutu. Zatim krenite preko glavnog trga biciklističkom stazom uz secesijsku Europsku aveniju, uz gusti pojas parkova do starog grada, barokne Tvrđe. Ondje se osvježite na jednoj od ugostiteljskih terasa, posjetite koji od muzeja ili se dodatno informirajte o biciklističkim rutama u Turističkom info centru (Trg Sv. Trojstva 5). Zatim prijeđite na lijevu obalu Drave mostom Dr. Franje Tuđmana te se uz Krunsku utvrdu zaputite na kupalište Copacabana odakle puca najljepši pogled na gradske znamenitosti. Prelaskom preko pješačkog visećeg mosta vratite se u Gornji grad. U nizu ugostiteljskih terasa uz Zimsku luku popijte Osječki crni Radler kao stvoren za umorne bicikliste, kavu ili se osladite kolačima u jednoj od slastičarnica. Na ruti se nalaze i restorani s ponudom internacionalne i domaće kuhinje kao i restorani brze prehrane.

Biciklom kroz gradsku okolicu:
U vinorodnu Baranju i Park prirode Kopački rit
Biciklistička staza na sjevernom dravskom nasipu vodi vas zapadno, iza Zoološkog vrta, sve do Belišća i dalje do Baranjskog Petrovog Sela i Beremenda (HU) te preko Šiklosa (HU) do Pečuha (HU). Staza je većim dijelom makadamska, a prolazi uz dravske rukavce i poplavne šume koje se na dijelovima protežu prema poljima i pašnjacima.
Ista staza će vas, ukoliko nakon prolaza ispod zapadne obilaznice skrenete prema Dardi, za oko 20 minuta dovesti do jezera i kupališta Đola te trenutno zapuštenog baroknog dvorca obitelji Eszterhazy.
Iz Darde je put moguće nastaviti dalje na sjever prema vinorodnom Banskom brdu i Dunavu, a na istok prema Parku prirode Kopački rit i jezeru Veliki Sakadaš do kojeg će vam trebati oko 30 minuta. S toga mjesta možete krenuti u istraživanje brojnih kanala i jezera prepunih ptičjeg svijeta po kojemu je park svjetski poznat. Nasipom uz kanal koji spaja jezero i rijeku Dravu, relativno kvalitetnim makadamom možete se vratiti u Osijek. Ipak, prije odabira ove rute trebalo bi u prijemnom centru PP Kopački rit provjeriti je li otvorena ograda na nasipu uz prigradsko naselje Podravlje.
Najsigurniji put natrag u Osijek vodi cestom od sela Kopačevo od sela Bilje, poznatom po opkopom ograđenom dvorcu Princa Eugena Savojskog, a zatim i asfaltiranom biciklističkom stazom uz jezero Stara Drava. Cijeli krug dug je oko 45 km.

Na jug do srednjovjekovne utvrde i ribnjaka Korogyvar
Zasebna biciklistička staza vodi od južnog dijela Osijeka, Vinkovačkom ulicom, prema selima Antunovac i Ivanovac sve do ruševina srednjovjekovne utvrde Krogyvar koja prema predaji krije mnoge legende. Najzanimljivija mnogima je ona o skrivenom blagu slavnog vojskovođe baruna Franje Trenka i „zmijskoj kraljici“ koja ga čuva. Uz zidine starog grada u rujnu se održava viteški turnir Vitezova Korogyvarskih.
Natrag u grad moguće je vratiti se preko mjesta Čepin, ulicom Sv. Leopolda B. Mandića. Cijeli krug dug je oko 30 km.

Do ušća Drave i Dunava i najveće vinske bačve u Europi
Nešto dulja, ali jako zanimljiva ruta vodi vas iz Donjeg grada stazom kroz Ulicu Matije Gupca da dalje cestom broj 213 prema mjestu Aljmaš, poznatom prošteništu Majke Božje uz ušće Drave i Dunava. Dalje vas put vodi vrhom brda, uz vinograde i vinarije iz kojih se mahom pruža nezaboravan pogled na veliku rijeku. Po prolasku kroz selo Dalj planina doći ćete do simpatičnog mjesta Erdut. Ovdje na samoj obali Dunava posjetite staru gotičku kulu, a u blizini se nalazi vinarija Erdutskih vinograda s najvećom bačvom u uporabi u Europi, zapremine 75.000 litara omiljene Graševine. Odmor na kraju puta potražite u obližnjem mjestu Dalj, u restoranu uz Dunav.
Natrag u grad moguće je izravno cestom broj 213 što znači da je ukupni put dug oko 70 km. Ukoliko želite, u Erdutu i Dalju bicikl možete prebaciti u vlak ili autobus te se tako vratiti u Osijek (za prijevoz bicikla naplaćuje se posebna teretna karta, a bicikl se mora osigurati kako ne bi smetao putnicima). Uz ovu opciju put biciklom je dug oko 45 km.
Informacije o voznom redu:
Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Trgovine i servis bicikla:
Osijek
Rog-Joma
Adresa: Vijenac Jakova Gotovca 3
Web: www.rog-joma.hr
Tel: 031/ 200-476
Extreme Sport d.o.o.
Adresa: J. J. Strossmayera 235a
Web: www.extremesport.hr
Tel: 031/ 302-364
Škos Ghost Bikes SHOP
Adresa: Županijska 40
Tel: 031/ 200 900
Web: www.bikemotoskos.com
Moto&Bike centar Škos
Adresa: Ivana Gunduluća 74
Tel: 031/ 373 989
Web: www.bikemotoskos.com

Labos
Adresa: Ribarska 4 (Esseker centar)
Tel: 031/ 636 301
Web: www.ciklolab.hr

Vukovar
Bike Shop Vukovar
Adresa; Trg Slavija 6 (blizu Vodotornja)
Tel: 095/ 242 4554, 092/ 2999 005
Web: www.bikeshopvukovar.hr

Najam bicikala u Osijeku
Sobe Maksimilijan, najam i servis bicikla
Adresa: Franjevačka ulica 12
Tel: 031/ 497 567
Web: www.maksimilian.hr
Gradski Savez za športsku rekreaciju
Adresa: Istarska ulica 1d (Srednjoškolsko igralište)
Tel: 031/ 208 135
Web: www.gssr-os.hr

Bike-friendly smještaj:

Osijek
Hotel Osijek ****, Gornji grad
Hotel Waldinger ****, Gornji grad
Hotel Zoo ****,Lijeva dravska obala (Tvrđavica)
Hotel Waldinger, depandansa ***, Gornji grad
Hotel Millennium ***,Novi grad (Sjenjak)
Hotel Central **,Gornji grad
Hostel Sobe Ana,Tvrđa
Sobe Gostinjska kuća Maksimilian,Tvrđa
Apartmani Una Osijek,Industrijska četvrt
Sobe Natalija,Novi grad (Gradski vrt)

Baranja (5 do 10 km od Osijeka)

Sobe Vunena Kućica, ruralna kuća za odmor, Kopačevo
Pansion Didin Konak, ruralna kuća za odmor, Kopačevo
Kamp Family, kamp, Mob: 00385/98/213164, Kopačevo
OPG Crvendać, bike-friendly seosko domaćinstvo, Bilje
OPG Orlov Put, obiteljska eko-farma, Bilje
Baranja (10 do 20 km od Osijeka)

OPG Sklepić, living history domaćinstvo, Karanac
OPG Ivica i Marica, seosko domaćinstvo, Karanac
Rooms Kod Baje, smještaj, Karanac
OPG Jurini Dvori, seosko domaćinstvo, Kneževi Vinogradi
Rooms Zajec, ruralna kuća za odmor i vinski podrum, Zmajevac
OPG Kolar, sobe za odmor i vinski podrum, Suza
Pansion Piroš Čizma, pansion i vinski podrum, Suza
OPG Novačić, seosko domaćinstvo, Popovac

Erdut (20 do 30 km od Osijeka)
Agroturizam Kod Joze Trskana, Aljmaš
Agroturizam Zeko, Aljmaš
Soba i slastičarski atelje Susi’s Cakes, Aljmaš
Sobe Stari Mlin, Dalj
Sobe Erkheim, 091/88-12-608, Erdut
Sobe Blagojević, 031/596-056, Erdut
Vukovar (35 km od Osijeka)

Hotel Lav ****
Pansion Vila Vanda
Prenoćište Zara
Sobe Villa Rosa
Hostel Borovo (u obnovi)

Ilok (70 km od Osijeka)
Hotel Dunav Ilok **
Turističko naselje Principovac ***
Hostel Cinema
Sobe Vila Iva
Sobe Massarini

Korisne informacije – udruge biciklista:
Bike My Day, stručni portal i udruga za biciklizam, Osije
BK “Osijek 2010”, Osijek
Udruga “Kotrljaneri”, Osijek, Čeminac
Udruga “Biciklivo-Rekreativo”, Vukovar
BK “Kotur”, Vinkovci
BK “Srijem”, 098/366 988, 098/ 182 33 78, Ilača
izvor:http://www.tzosijek.hr/index.php/upoznajte-osijek/biciklom-kroz-osijek-i-okolicu

Moglo bi vas zanimati

HRVATSKA U TOP 20 NAJPOPULARNIJIH ZEMALJA SVIJETA PREMA IZBORU ČASOPISA CONDE NAST TRAVELER

Čitatelji renomiranog newyorškog časopisa posvećenog putovanjima Condé Nast Traveler uvrstili su Hrvatsku u top 20 najpopularnijih zemalja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *