Orahovica Lokomotiva “ĆIRO”

80 – 81!  Broj je to i serija Kraussove lokomotive uskotračnog vlaka izrađene u Munchenu 1939. godine. Ovaj jedinstveni primjerak lokomotive u svijetu, orahovački ,,Ćiro“,  krasi danas mali park nekadašnjeg željezničkog kolodvora u središtu Orahovice.

Naoko spokojan i miran, ,,Ćiro“ u svojoj nutrini čuva svoju bogatu prošlost. Tu počinje njegova priča. Ova dvadesettonska masa sa šestosovinskim pogonom razvijala je brzinu i do trideset kilometara na sat. Vukao je za sobom teretne vagone pretrpane kamenom i drvetom. Ravnomjerno su na spojevima željezničkih šina iza njega klopotali i putnički vagoni. Umni razgovori, šale, dječja vriska i smijeh odzvanjali su vagonima s drvenim sjedištima. Snaše unose korpe i cekere. „Ćiro“ ponosan! Uspori malo na uzbrdici i zavoju ulazeći u Orahovicu. Teško dahćući probija se kroz tunel raslinja uz prugu.

Ču –ču! Gusti dim suklja naokolo. A onda, osvane pogled na bujno i nedirnuto zelenilo Papuka. Odmor za oči, raj na zemlji. Strojovođa to poprati prodornim piskutavim signalom i pusti paru. Evo, stižem!

Danas s prizvukom nostalgije gleda niz Vučicu. Tu je svojom uskotračnom stazom

svakodnevno prolazio i dimio. Vraća to pogled na izblijedjela slova požutjelih stranica putopisaca i povjesničara. Prvi vlak u Orahovicu stigao je 2. siječnja 1907. godine. Već sljedeće godine sagrađena je i željeznička stanica. To je izvuklo Orahovicu iz prometne zabiti. Punih šezdeset godina prolazili su vlakovi razgranatom željezničkom mrežom sve do kamenoloma i šumskih depoa.

Zadnji put svoju paru iz kipućeg kotla  ,,Ćiro“ je na orahovačkom kolodvoru ispustio 1967. godine, i odvozio svoju posljednju vožnju iz Orahovice. Tog se događaja, s primjetnom tugom na licu, sjeća njegov posljednji strojovođa Franjo Šimić iz Orahovice.

,,Ćiro“ je u neuglednom i pomalo zapuštenom malom parku postavljen na tračnice.

Žalosno ga je bilo pogledati kako s njega otpada boja, a rđa caruje. Šibale su po njemu kiše, snjegovi i oluje.  18. siječnja 2007. godine olujni vjetar srušio je na njega ogromnu jelu. Mali park s prorijeđenom neuglednom grabovom živicom, staze u neredu, blatnjave.

Orahovica svakim danom dobiva sve ljepši izgled. Na red je došao i mali park, i ,,Ćiro“ u njemu. Svježe obojen, natkriven, ograđen i osvijetljen. Kad je posao dogotovljen, slijedilo je svečano otvaranje. 3. svibnja 2007. godine. ,,Ćiro“ je tada bio domaćin predsjednicima dviju država. Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić i Predsjednik Republike Madžarske, Laszlo Solyom sa svojim visokim državnim dužnosnicima, nazočili su ovom svečanom događaju.

Kinđuri se danas ,,Ćiro“ usred uredno ošišane trave u sjeni stoljetnih lipa. Krajičkom oka pogledava na grm lilastih zvončića uz šetnicu. Sjeća se da je pokraj sličnih danima prolazio u papučkim pejsažima.

Zastanite pokraj ,,Ćire“ – čuvara orahovačkih uspomena na mali vlak i davno minula vremena.

 

Izvor teksta:

http://www.orahovica.hr/turizam/lokomotiva-ciro

 

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *