Jezero Jarun – Zagreb

Jarun je zagrebačko naselje koji sadrži i istoimeno jezero, nalazi se na jugozapadnom dijelu Četvrti Trešnjevka – jug.

U  sklopu Jaruna se nalazi veslačka staza dužine 2 km. Jezero Jarun se, osim od veslačke staze, sastoji od dva povezana jezera za kupanje i rekreaciju, Veliko jezero i Malo jezero i šest otoka (Otok Univerzijade, Otoka Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača i Otok ljubavi). Oko jezera je asfaltirana cesta (cca. 6 km dužine), pa je stoga jezero Jarun, kako u vrućim ljetnim danima, tako i u hladnim zimskim, omiljeno okupljalište svih Zagrepčana željnih raznih oblika rekreacije (kupanje, trčanje, rolanje, vožnja biciklom itd.). Osim rekreativnih aktivnosti, na jezeru Jarun redovito se održavaju veslačke i jedriličarske regate, natjecanja u kajaku i kanuu na mirnim vodama, plivački maratoni, atletičarske i biciklističke utrke, i drugo.

 

Jarun ima pet plaža na jezeru dobilo je oznaku Plava zastava koja jamči čistoću i opremljenost plaža. Niknuli su novi poznati zagrebački klubovi kao što je Roko/Akademija, Faces, Gallery, Londoner, Macao, Aqaurius, Mansion I mnogi drugi. Na prostoru između naselja Jarun i jezera, gdje je donedavno uspjelo opstati malo seosko naselje Petrine počela je izgradnja novog dijela naselja. Preko dvadeset stambenih zgrada i tridesetak urbanih vila su već završeni ili u izgradnji. Na zapadnom dijelu naselja, prema Vrbanima, većim dijelom izgrađeno je i naselje Vrbani III.

 

U urbanističkim planovima su: dva mosta preko Save na području Jaruna, jedan pješački i jedan za cestovni i tramvajski promet, koji će ga povezati sa drugom obalom. Planirana je izgradnja Sveučilišne bolnice koja bi bila najveća bolnica u Hrvatskoj. Otkrićem geotermalnih izvora na prostoru Jaruna započeli su i planovi za izgradnju toplica. Predloženo je također i izgradnja novog poslovnog centra uz Savu koji će se sastojati od desetak nebodera sa preko 20 katova.

 

Izvor:https://hr.wikipedia.org/wiki/Jarun

Izvor:https://hr.wikipedia.org/wiki/Jarun

Moglo bi vas zanimati

DOGAĐANJA U DARUVARU I OKOLICI TRAVANJ 2019.

Popis kulturno-zabavnih, edukativnih, tradicijskih i sportskih događanja na daruvarskom području za mjesec travanj 2019. godine. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *