Gradski muzej Vukovar

Osnovan je 1948. godine donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika koje je svom gradu poklonio dr. Antun Bauer. Muzej je s radom započeo u Zgradi diližansne pošte u staroj baroknoj jezgri, a 1966. preseljen je u Dvorac Eltz. Do 1991. Muzej je sadržavao fond od oko 50 tisuća eksponata što su činili četiri zasebna odjela:

 

Zavičajni muzej, prikazivao je prošlost Vukovara od prapovijesti do danas, a među najznačajnije zbirke su se ubrajale iskopine s arheološkog lokaliteta Vučedol te kulturno-povijesna zbirka koja je dokumentima, namještajem i umjetničkim predmetima pružala vjeran prikaz života vukovarskog građanskog sloja i obitelji Eltz.

 

Zbirka Bauer sadržavala je najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. st. i prve polovice 20. st. s posebnim naglaskom na razdoblje između dva svjetska rata. Među više od tisuću umjetnina Zbirka je sadržavala djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ice Kršnjavog, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Emanuela Vidovića i mnogih drugih.

Spomen-muzej nobelovca Lavoslava Ružičke, smješten u njegovoj rodnoj kući, prikazivao je originalne dokumente i medalje vezane uz život i rad poznatog nobelovca, koji je ovu prestižnu nagradu dobio 1939.godine za kemiju.

 

Spomen-muzej II. kongresa KPJ bio je smješten u zgradi Radničkog doma, ranije Grand hotela ,gdje je isti bio održan 1920. Tu je bila izložena i prezentirana građa o razvoju radničkog pokreta i osnivanju Komunističke partije Jugoslavije.

Tijekom Domovinskog rata dvorac Eltz je pretrpio velika oštećenja, a zbirke koje su se tu čuvale također su stradale: dio je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je odvezen u Srbiju. Nakon dugogodišnjeg truda i diplomatskih aktivnosti Ministarstva kulture RH taj dio zbirke vraćen je u Vukovar 13. prosinca 2001. U periodu od 1991.-1997. Gradski muzej Vukovar djeluje u Muzeju Mimara u Zagrebu. Potkraj 1992. godine osnovana je zbirka pod nazivom Muzej Vukovara u progonstvu i tako nastaje zbirka donacija hrvatskih, a potom i europskih, umjetnika za grad Vukovar. Do danas je u toj zbirci prikupljeno više od 1400 djela suvremene hrvatske i europske umjetnosti. Ova zbirka predstavlja početak kulturne obnove Vukovara i bit će stalno izložena u obnovljenom Dvorcu Eltz uz ostale muzejske zbirke. Gradski muzej Vukovar danas djeluje u kompleksu Dvorca Eltz koji će, kad bude u cijelosti obnovljen, biti jedinstveni muzeološko-galerijski, znanstveni i multimedijalni centar u kojemu će se čuvati i prezentirati kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području.

2013. godine Gradski muzej Vukovar osvojio je prestižnu nagradu Anton Štifanić za poseban doprinos u razvoju turizma Republike Hrvatske.

Radno vrijeme:

Utorak – Nedjelja: 10h – 18h

Ponedjeljkom muzej ne radi.

 

Cijena ulaznice:

– učenici, studenti, umirovljenici: 15 kn

– odrasli: 25 kn

– obiteljska ulaznica: 50 kn

 

Gradski muzej Vukovar

Županijska 2 (Dvorac Eltz)

32000 Vukovar

tel: 032 441 270

e-mail: gmv@muzej-vukovar.hr

 

Izvor teksta i slika:http://www.turizamvukovar.hr/index.php?stranica=15

 

GALERIJA

Moglo bi vas zanimati

„Tak se negda pri nami delale“ – “Gotali“

Gotalovec-Općina Budinšćina Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana konferencija za novinare na kojoj …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *