Jahanje/vožnja zaprežnim kolima u Županji!

Uskočite u sedlo, iskusite jahanje, provozajte se zaprežnim kolima ili fijakerom i uživajte u prirodi i njenim blagodatima. U opuštenoj atmosferi i veselom društvu vodiča i pratioca provedite nezaboravne trenutke sa životinjom koja je čovjekov tisućljetni prijatelj.

Vožnja zaprežnim kolima
Slavonac je oduvijek volio svog konja, smatrao ga prijateljem, bilo da ga je koristio za obradu njiva, kirijanje ili kada ga je jahao kao graničar na Savi. Konji su u prošlosti uglavnom korišteni za rad u poljoprivredi te imali neusporedivo veće značenje u tradicijskom načinu života. Bili su uglavnom vučna snaga. Sredinom 20. stoljeća, traktori i ostala mehanizacija potisnuli su ih s polja i danas se konji uglavnom koriste za sportsko jahanje, dresuru, rekreacijsko i terapeutsko jahanje, a prisutni su i u mnogobrojnim tradicijskim i folklornim priredbama i manifestacijama.

Danas je vožnja konjskom zapregom ostala kao dio kulturne baštine te svakom posjetitelju dobre volje nudi odlazak u ne tako davnu prošlost. Sjesti u lijepo okićena zaprežna kola i na taj način upoznati ovaj kraj i lokalne običaje nešto je posebno i zasigurno nas vraća u nekadašnja vremena. Tijekom zimskih mjeseci , kada padne snijeg najbolje se provozati zaprežnim saonicama.

Informacije i rezervacije

Konjogojska udruga Stari Graničar
Predsjednik: Karlo Filipović
Tel: 098 947 5387
E-mail: kustarigranicar@gmail.com
Web: www.stari-granicar.hr

Markovi kućari
Vl. Marko Maroševac
32270 Županja, Baruna Trenka 59
Tel: 032 837 296
Mob: 097 767 2717

Program njege konja, škola jahanja
U Županji je 2014. godine otvoren Konjički centar “Županjski kas”, kako bi se svim ljubitelji-ma konja i konjičkog sporta, svim posjetiteljima i građanima Županje ponudilo nešto više u smislu rekreacije i razonode, a osobama s posebnim potrebama i mogućnost terapijskog jaha-nja. Konjički centar je osnovan i zato da bi ljubiteljima konja koji ne posjeduju vlastite životi-nje osigurali mogućnost druženja s konjima. Uz terapijsko i rekreacijsko jahanje (šetnje na ko-njima, terenska jahanja), “Županjski kas” nudi program timarenja i njege konja, školu jahanja, te edukacijske tečajeve.

Informacije i rezervacije:
Konjički centar Županjski kas
32270 Županja,Mladena Pozajića 6
Kontakt: Adam Svirčević
Mob: 092 175 7365
www.facebook.com/kc.zupanjskikas

Vojno-povijesna postrojba Serežani – Županja
Serežani su u sastavu Vojne krajine djelovali u 18. i 19. stoljeću kao izabrana vojna postrojba. Bili su izabrani vojnici, a zadaća im je bila obavljati graničnu službu prema Bosni. Postojale su i konjaničke serežanske postrojbe koje su obavljale posebne ophodnje. Serežani su nosili narodno odijelo, posebno se ističući svojim crvenim kabanicama.

 

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *