..ZAVIČAJNI MUZEJ STJEPAN GRUBER

Muzej je smješten u registriranom spomeniku kulture – graničarskom čardaku koji pripada tipu zatvorene stražarnice s trijemom. Županjski Čardak je jedini takav očuvani primjerak vojnokrajiške obrambene arhitekture na tlu Hrvatske. Građen je početkom 19. stoljeća kao središnji punkt, na vrlo dugom limesu uz Savu, na nekadašnjoj granici Austrije i Turske. Dva desetljeća kasnije u posjed Muzeja dolazi i obližnja zgrada Agencije koja je građena sredinom 19. stoljeća kada je Savom, Dunavom i Tisom plovio prvi hrvatski parobrod «Sloga». Prvotno je služila za potrebe parobrodarske agencije (otuda današnji naziv). Danas se u ovim povijesnim zdanjima nalazi Muzej u čijem se sastavu nalaze bogate tematske zbirke (paleontologija, arheologija, povijest, etnologija i galerijski odjel).

Zavičajni muzej “Stjepan Gruber”
Savska 3, 32270 Županja
Tel./fax: 032/837-101
e-mail: zavicajni.muzej.stjepan.gruber@vu.t-com.hr
web: www.zavicajnimuzejstjepangruber-zupanja.hr

Izvor teksta

:http://www.tz-zupanja.hr/zavicajni-muzej/

Izvor slika

:http://www.tz-zupanja.hr/zavicajni-muzej/

Moglo bi vas zanimati

159 191 dolazak Na području Krapinsko-zagorske županije i 348 694 noćenja. U odnosu na 2017. godinu to je 17 398 dolazaka više i 24 143 noćenja više.

PREDSTAVLJENI TURISTIČKI REZULTATI KZŽ ZA  2018. Rezultate su predstavili župan KZŽ Željko Kolar i voditeljica Ureda županijske …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *