Županja – kolijevka nogometa i tenisa u Hrvatskoj

U Županju 1880. godine dolaze devetorica engleskih industrijalaca, dioničara The Oak Extract Company Ltd. kako bi započeli izgradnju tvornice hrastovog ekstrakta tanina koji je služio za štavljenje kože. Pridošli Englezi mudro su koristili svoje slobodno vrijeme i neobično obučeni za Županjce (u nekim čudnim cipelama, hlačama pomalo nalik dugim gaćama i košuljama srezanih rukava), trčali su na sve strane za malom, okruglom zbijenom kožom (loptom). Kada bi je sustigli nogom bi ju udarili da se otkotrlja što dalje od njih, a onda bi odmah što brže trčali da ponovno dođu do nje. Pri tome su se gurali, rušili, galamili i smijali, baš poput djece.

Vrlo brzo su se i Županjci počeli igrati na sličan način, a Englezi su ih prihvatili i podučili pravilima svoje igre. Sve u svemu, igra je brzo postala toliko popularna da je mladićima sudjelovanje u igri postalo važnije i od mjesečne plaće. Jedva bi čekali da u predvečerje curama – mladim snašama, pod penđerom (prozorom), pripovijedaju o tim svojim zgodama.

http://www.tz-zupanja.hr/zupanja-kolijevka-nogometa-i-tenisa-u-hrvatskoj/kolijevka-nogometa-i-tenisa/
http://www.tz-zupanja.hr/zupanja-kolijevka-nogometa-i-tenisa-u-hrvatskoj/kolijevka-nogometa-i-tenisa/

Tako je 1880. godine rođen nogomet u Hrvatskoj – u Županji, a mala okrugla »koža« kojom su se igrali gospoda Englezi i domaći Županjci sačuvana je do danas. Tek petnaest godina kasnije, 1895. godine, u Zagrebu je odigrana prva javna nogometna utakmica, a 1896. godine u Zagrebu su prevedena i objavljena »Pravila nogometa«. U Županji je 1920. godine osnovan Nogometni klub Graničar, a lopta danas s centra spomen Stadiona prve nogometne lopte ponovno kreće gotovo s istog mjesta s kojega su nekoć Englezi igrali nogomet u zajedništvu s našim momcima.

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *