autor fotografija Jasenka Haleuš

..Županja Kušaonice i OPG proizvodi

Poljoprivredni obrt Galović-Ivić – Markovi kućari

Ova tradicijska šokačka kuća izgrađena je 1900. godine kao zadružna kuća s pripadajućim objektima: kućari (spavaća soba bračnog para), štagalj i štala, bunar i đeram, ambar te krušna peć. Domaćini će Vam ponudi proizvode svoga domaćinstva, poput svježeg mlijeka, sira, suhomesnatih proizvoda, svježeg kruh i lepinje iz krušne peći, domaćeg pekmeza… Pokazati će Vam nekadašnji život starosjedilaca – Šokaca kroz prezentaciju tradicijskog načina života, te se možete s domaćinima aktivno uključiti u sve sezonske poslove. Markovi kućari u svojoj ponudi imaju i vožnju zaprežnim kolima a tijekom zimskog perioda vožnju saonicama.

Sve informacije i rezervacije:
Markovi kućari
Vl. Marko Maroševac
32270 Županja, Baruna Trenka 59
Tel: 032 837 296
Mob: 097 767 2717

Etno kuća Snašini kućari

„Snašini kućari“ nalaze se u Gradištu nedaleko Županje. Stara obiteljska kuća, jedna od najstarijih u mjestu, opremljena je autentičnim namještajem i raznim uporabnim predmetima starim i više od 150 godina. U starinski uređenoj suvenirnici nalaze se brojne rukotvorine i šarane tikvice koje izrađuje snaša Marica. Tu se nalaze i dva uređena kućara – sobe za smještaj gostiju. U ponudi su također domaći proizvodi, poput pekmeza, ajvara, svih vrsta zimnica, te svježeg sezonskog voća i povrća. Snašini su kućari idealno mjesto za prihvat veće grupe posjetitelja kao i za dječje grupe. Ukoliko želite uživati u slavonskoj idili i pobjeći od užurbanog i stresnog života, Etno kuća Snašini kućari idealno su mjesto za Vas!

Sve informacije i rezervacije:
Snašini kućari
Vl. Marica Jovanovac
32273 Gradište, Kralja Tomislava 129
Tel: 032 841 229
Mob: 098 9102 569, 098 9682 542

 

Agroturizam „Matkova pecara“

U Bošnjacima nedaleko Županje nalazi se prekrasno obnovljena šokačka kuća stara više od sto godina te autentično dvorište s gospodarskim zgradama i smještajnim kapacitetima. Proizvodnja rakije u obitelji Juzbašić traje već nekoliko generacija, te su ostvarili iznimno dobre rezultate na brojnim sajmovima i izložbama. U kušaonici uređenoj u starinskom stilu možete degustirati rakiju šljivovicu, te voćne likere od dunje, bazge, višnje, oraha ali i domaće suhomesnate slavonske proizvode. U Matkovoj pecari domaćini će Vam pokazati kako se nekada živjelo i radilo u tipičnim šokačkim kućama te način proizvodnje tradicionalne Slavonske šljivovice. U ponudi su i prekrasno uređene šokačke sobe za smještaj gostiju.

 

Sve informacije i rezervacije:
OPG Juzbašić – Agroturizam Matkova pecara
VL. Darko Juzbašić
32275 Bošnjaci, Ljudevita Gaja 121
Tel: 032 845 254
Mob: 098 295 548
E-mail : darko.juzbasic@vk.t-com.hr

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Perakić

Obitelj Perakić iz Bošnjaka već se dugi niz godina bavi ratarskom proizvodnjom i proizvodnjom suhomesnatih proizvoda kao tradicijskog nasljeđa, prenošenog s koljena na koljeno. Veliki broj priznanja kako struke tako i potrošača znak su vrhunske kvalitete suhomesnatih proizvoda. Prepoznatljivi suhomesnati proizvodi OPG-a Perakić (kulin, kobasica, slanina, čvarci, kulinova seka, šunka) mogu se degustirati u kušaonici uređenoj u šokačkom ruhu. Pozivamo Vas da zajedno s obitelji Perakić doživite jednu tradicijsku priču – slavonsku svinjokolju, da uživate u topljenju čvaraka, jetricama sa bijelim lukom, u kuhanoj rakiji i pečenoj kobasici.

Sve informacije i rezervacije:
OPG Perakić
Vl. Zdenko Perakić
32275 Bošnjaci, Vladimira Nazora 77
Tel: 032 845 523
Mob: 098 927 8255
E-mail : zdenko@perakic.com

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šarčević

U pravom šokačkom ambijentu u Bošnjacima na imanju obitelji Šarčević pozivamo Vas da u kušaonici degustirate šljivovicu i voćne likere od oraha, višnje, gloga, šipka, dunje te bazge. U dvorištu se također nalazi starinski đeram za vađenje vode iz bunara. OPG Šarčević  dobitnik je velikog broja priznanja za vrhunsku kvalitetu proizvoda proizvedenih u duhu šokačke tradicije i načina življenja kao dijela svakodnevice, svetkovina i običaja. Domaćini nude mogućnost smještaja u starim šokačkim sobama, te domaće sušeno voće.

Sve informacije i rezervacije:
OPG Šarčević
Vl. Stanko Šarčević
32275 Bošnjaci, Vladimira Nazora 96
Mob: 098 703 878

 

 

Izvor teksta i slika:

Kušaonice i OPG proizvodi

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *