Barokna jezgra Vinkovaca

Barok obilježava Vinkovce, a posebice njegov središnji trg koji je izraziti je primjer baroknog urbanizma i ˝predstavlja prostor visoke kulturno-povijesne, urbanističke, arhitektonske, stilske i estetske vrijednosti Vinkovaca˝. Prostorom središnjeg trga koji nosi ime bana Josipa Šokčeviča, dominira gradski park koji je nastao 1868. godine, a u čijem središtu se nalazi spomenik Svetog Trojstva. U parku je i barokna župna crkva sv. Euzebija i Poliona izgračena 1777. godine.

Park je okružen s jedne strane zgradom Brodske imovne općine izgrađenoj u secesijskom stilu i s dva pročelja. Na uglu zgrade, ispod čelnog tornjića, nalazi se spomen ploča Josipu Runjaninu, skladatelju hrvatske himne. Josip Runjanin rođen je u Vinkovcima u kojima je proveo i dio svog života. Nasuprot zgradi Brodske imovne općine je zgrada Gimnazije koja datira još iz 1879. godine, a tada je izgrađena na stotu obljetnicu postojanja gimnazije u Vinkovcima. Sa druge strane Trg je okružen jednom od najstarijih vinkovačkih zgrada, zgradom Gradskog muzeja Vinkovci. Zgrada datira iz 1776. godine, a odlikuju je karakteristike vojnokrajiškog baroknog graditeljstva.

Na rubu parka, ispod velikog sata i iza svodova smještena je Turistička zajednica grada Vinkovaca. Nedaleko središta grada, u tzv. Malom parku, nalazi se jedan od najvrednijih spomenika Vinkovaca, gotička crkva sv. Ilije na Meraji, sagrađena početkom 14. st. Sakralnu funkciju crkva je izgubila 1777. godine, a nema ju niti danas. U blizini je spomenik sv. Roku koji pokazuje svoje ranjeno koljeno, koje su mu baš na tom mjestu ranile i granate Domovinskog rata. Vinkovci su grad s nekoliko zelenih trgova i parkova među kojima su najveće Lenije. Ovaj park u srcu grada, jest i samo srce grada. Graditeljska baština Vinkovaca je bogata kao i povijest grada. Tragovi duge povijesti i života grada nalaze se kako zatrpani vremenom pod zemljom tako i sačuvani ljudskom rukom nad zemljom.

 

Moglo bi vas zanimati

Branje grojzdja – Pregrada

21.9.2019. – 29.9.2019 Grad Pregrada U Gradskoj kavani u Pregradi je predstavljen program 49. po …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *