13.02.2016.g.-Seljačka buna-Bitka kod Stubice-Donja Stubica

http://www.kzz.hr/seljacka-buna-press

BUNA TRAJE! Svi na Fajt za pravicu!!

Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica nagrade SIMPLY THE BEST za najbolje turističko događanje u 2015 godini , ove godine u još raskošnijem izdanju!

Tko nije još vidio najzabavniju i najuvjerljiviju „Bitku nad bitkama“ turističko-kulturno-povijesnu manifestaciju koja je od prošle godine i nositelj nagrade SIMPLY THE BEST u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, zasigurno je čuo od mnogih posjetitelja, koji se stalno vraćaju na poznati stubički „Fajt“ mnoge pohvale. Dokaz tome je i prestižna nagrada koja je dodjeljena na poslovnoj turističkoj burzi PUT. Nagrada SIMPLY THE BEST dodjeljuje se za inventivnost i kreativnost u turizmu i doprinos razvoju turističke ponude lokalne zajednice, a puntari iz Stubice dobili su je u kategoriji ‘Manifestacije i događanja – prikaz povijesnih događanja, legenda i priča’.
U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravdu i to kao event iz godine u godinu prikluplja sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, što se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.


Manifestacija počinje „Puntanjem seljaka“. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje „puntanje kmetov“ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.
Glavni događaj – „Bitka kod Stubice“, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju u subotu 13.2.2016. ‘Na bojnom polju sudjeluje više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (viliama, kosirima, sjekirama). Važno je napomenuti da program počinje već od 11 h sa kultrno -umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. U 13.30 sati kmetska vojska kreće putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počinje završna Bitka kod Stubice.

Bita nad bitkama, borba seljaka za pravicu zasigurno je najorginalnija manifestacija u široj regiji. Danas je to ne samo svehrvatski, nego i međunarodni događaj, jer sudjeluju udruge iz još tri europske države: Mađarske, Slovačke i Slovenije, a ove godine organizatori su najavili još raskošnijuu manifestaciju– stoga navucite oklope, naoružajte se dobrim raspoloženjem i sa cugom za samo 5 kn u Stubicu krenite na fajt! Uz prigodnu rekonstrukciju bune, bit će tu i kmetski sajmovi starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta, dobre kapljice i, naravno, kao i svake godine puno dobre zabave.

Nakon bogatog dnevnog programa slijedi veliki Buna party od 16 h u Parku Jure Stubičanca , Donja Stubica gdje nastupaju LaGef, Picksiebneri, Fifty Gi DJ Goc-vesele butnovne ekipe koje će vas rasplesati uz ponudu prigodnih bunskih domaćih specijaliteta i dobre kapljice.
U vrijeme trajanja manifestacije obilazak Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici je uz popust od 50%, a organiziran je i dolazak vlakom iz Zagreba za samo 5 kn, te je za sve posjetitelje besplatan prijevoz iz Zagreba  ZET-ovim autobusom.


– Polazak iz Zagreba GK u 10:00 sati
– Povratak za Zagreb iz Donje Stubice u 19:25 sati

 

Buna traje, buna traje-Postao je već tradiconalni povik svih sudionika a i posjetitelja , dajući do znanja Franji Tahyju i njemu sličnima da još uvijek ima nade i onih koji su spremni opet dići bunu i boriti se do zadnje kaplje kmetske krvi’!

 

Izvor:http://www.kzz.hr/seljacka-buna-press

Izvor fotografija:http://www.kzz.hr/seljacka-buna-press

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *