Seljačka buna i ove godine okupila nekoliko tisuća posjetitelja

Seljačka buna i ove godine okupila nekoliko tisuća posjetitelja

Seljačka buna i ove godine okupila nekoliko tisuća posjetitelja
U subotu, 13. veljače 2016. godine kod Majsecovog mlina u Donjoj Stubici odigrana je završna bitka Seljačke bune iz 1573. godine – Bitka kod Stubice.

Rekonstrukciju bitke u kojoj je sudjelovalo 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, pratilo je nekoliko tisuća posjetitelja, koji su stigli iz raznih krajeva Hrvatske. Prikaz bitke pratio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo: „Viteških turnira i sličnih događanja ima po cijeloj Hrvatskoj, međutim Seljačka buna je samo jedna. Ova manifestacija lani je osvojila nagradu Simply the best za najbolji povijesni prikaz u Hrvatskoj, što je bila najbolja pozivnica za posjetitelje da dođu u Stubicu i da vide ovaj spektakl“. Seljačka buna 1573. godine trajala je 12 dana, a njen vođa Matija Gubec nakon završne bitke kod Stubice je uhićen i okrunjen vatrenom željeznom krunom na Markovom trgu u Zagrebu.

“Bitka nad bitkama”, borba seljaka za pravicu, zasigurno je najorginalnija manifestacija u široj regiji jer u njoj sudjeluju udruge iz još tri europske države – Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Uz vjernu rekonstrukciju glavne bitke Seljačke bune, održan je i Srednjovjekovni sajam starih zanata, dječje radionice, a svi posjetitelji mogli su uživati i u ponudi domaćih zagorskih specijaliteta te u puno dobre zabave. Manifestacija je održana u organizaciji Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica. Osim župana KZŽ Željka Kolara, na prikazu Seljačke bune bili su i gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić te načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

izvor:http://www.kzz.hr/seljacka-buna

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *