Čeminac

Općina Čeminac nalazi se na samom istoku Republike Hrvatske, u središenjem dijelu Baranje, a naselja Čeminac i Kozarac smještena su uz magistralnu cestu koja vodi do granice sa Republikom Mađarskom.

Prvi pisani trag o mjestu Čeminac datira iz 1561. godine. Najviše povijesnih tragova ipak nalazimo u crkvenim knjigama, pa tako povijesna župa Čeminac (Laskaffalu) datira iz vremena cara Josipa, odnosno naselje Čeminac nastalo je između 1716. – 1723. godine na posjedu grofa Esterhazya, a stanovnici mjesta bili su Nijemci koji su doselili iz Njemačke, odnosno sa Švarcvalda.

1745. godine stanovnici Čeminca sagradili su crkvu, na mjestu stare crkve sagrađena je 1906. godine nova, najveća crkva u Baranji, poznata pod nazivom “Baranjska katedrala”.

Kulturna zbivanja (plesovi, manifestacije) odvijala su se u dvorcu koji se nalazio pokraj ceste Darda -Beli Manastir, dvorac datira s početka 19. st., dvorac je kasnije pretvoren u pivovaru, najamne stanove, a vremenom prelazi u privatno vlasništvo.

Kako je 1945. godine Čeminac ostao gotovo potpuno nenaseljen, vlasti tadašnje Narodne Republike Jugoslavije, u Čeminac naseljavaju Hrvate iz Sjeverne Hrvatske, koji su 1946. godine, vlakom bez voznog reda stigli u tada “obećanu zemlju” ostavivši vlastima svoja imanja u Hrvatskom Zagorju, koje je za vrijeme II. svjetskog rata bilo potpuno osiromašeno.

Danas su aktivnosti stanovnika Čeminca usmjerene na stvaranje uvjeta za gospodarski i turistički razvoj općine.

Više o Čemincu na www.ceminac.hr.

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *