Prezentirane prve istarske brendirane e-bike stanice

Prezentirane prve istarske brendirane e-bike stanice

Izvor fotografije TZ Istra
Izvor fotografije TZ Istra

Turistička zajednica Istarske županije je u utorak, 2. kolovoza 2016. godine u blizini beach bara Luna kod hotela Valamar Pinia u Špadićima, u suradnji sa hotelskom kompanijom Valamar Riviera, predstavila i službeno otvorila prvu istarsku brendiranu e-bike stanicu. Na taj način TZ Istre nastoji pokazati da, u suradnji s privatnim sektorom, potiče održiv i odgovoran razvoj turizma, a uvažavajući činjenicu da e-bicikle postaju sve popularnije prijevozno sredstvo, želi se pozicionirati kao biciklistička destinacija te svojim bike gostima omogućiti servis punjenja električnom energijom u cijeloj regiji.

STRATEŠKA PARTNERSTVA
Projekt je realiziran u suradnji sa strateškim partnerima, poznatom tvrtkom Bosch koja je osigurala električne punjače te svjetskim gigantom u proizvodnji bicikala tvrtkom CUBE kojom TZ Istre uspješno surađuje posljednje tri godine (posredstvom tvrtke Keindl sport trgovina d.o.o.). Naime, na prošlogodišnjem susretu Cube dealers meeting koji se održao u Poreču početkom listopada, dogovorena je suradnja s tvrtkom Bosch na način da se u Istri postave e-bike stanice i time steknu uvjeti da Istra bude prva cjelovito organizirana e-bike destinacija.

Prve punionice, bit će realizirane u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, dok će se u narednim tjednima priključiti i hotelske tvrtke Maistra i Plava Laguna.
Dizajn e-bike stanica potpisuje Studio Dota iz Žminja, dok je proizvođač pulski UTE – Uljanik TESU Elektronika d.o.o.

Na prezentaciji je nazočio župan Istarske županije Valter Flego koji je istaknuo da su konstantan uspjeh turističkog sektora, kao i brojna priznanja svjetskih časopisa i vodiča, rezultat dugogodišnjeg i promišljenog rada cijelog turističkog sektora Istre i povezanih partnera. Dodao je da predstavljaju motivaciju za daljnji razvoj, nastavak ulaganja i stvaranja dodatnih motiva dolazaka gostiju te da se upravo s tim ciljem, konstantno radi na obogaćivanju ponude i jačanju turističkog brenda Istre, na tragu čega je i projekt e-bike stanica. Zaključio je da je dugoročni cilj i vizija Istre nastaviti se razvijati u tom smjeru i biti još uspješniji, a ključ konkurentnijeg turističkog sektora jest sinergija svih relevantnih subjekata, inovativnost i originalnost.

U ime Valamar Rivijere govorila je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove koja je naglasila: „Valamar Riviera snažno podržava ovaj projekt jer za našu kompaniju energetska učinkovitost i zaštita okoliša su strateški temelji poslovanja. Dokaz tome je da smo u posljednje tri godine u projekte energetske učinkovitosti uložili 12 milijuna kuna, a samo u 2015. smo smanjili emisiju stakleničkih plinova za gotovo 500 tona. Valamar Riviera u svakodnevnom poslovanju već koristi 43 električna vozila, imamo i brzu punionicu ispred hotela Valamar Diamant, pa se ovaj projekt e-bike stanica izvrsno nadopunjuje s našim dosadašnjim projektima i otvara nove mogućnosti za naše buduće inicijative.“

U svom obraćanju direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević je naglasio da je destinacija Istra i prema novom Master planu razvoja turizma Istre prepoznata kao destinacija održivog i odgovornog razvoja što u biti predstavlja kontinuitet još iz prošlog Master plana razvoja turizma, te ujedno svrstava Istru među destinacije koja svoj razvoj temelji na principima dugoročnog, održivog i odgovornog razvoja.

U okviru navedenih odrednica, održiv i odgovoran razvoj je i temelj, odnosno vrlo atraktivna marketinška poruka koju Turistička zajednica Istarske županije komunicira na svim razinama kao novitet u promociji 2016. godine. Tako su u svojim promotivnim materijalima i putem PR agenata prezentirana mjesta/punionice za e-car i e-bike čime se želi privući klijentela s razvijenom sviješću o važnosti očuvanja okoliša. Pored toga to su i zahtjevniji gosti ne samo u smislu financijske moći nego i po intelektualnom profilu.

E-bike stanice postoje i u svijetu ali samo na odabranim lokacijama, stoga istarski model podrazumijeva cjelovit pristup i umrežavanje gotovo svih najznačajnijih destinacija kako na priobalju tako i u središnjem dijelu Istre. Ideja je da se putem e-bike stanica pruži kvalitetan servis opskrbe e-energijom gotovo na svakih 30-40 km diljem Istre, tako je tijekom proteklog perioda izrađen idejni projekt e-bike stanice, izvedbeni projekt i prvi pokazni model. Osim toga, paralelno su se odvijali i pregovori s hotelijerskim tvrtkama o sufinanciranju cijelog projekta i dijelom postigli i konkretni i načelni dogovori.
Prvih 10 e-bike stanica postavit će se u narednom razdoblju, a nakon toga sukladno narudžbama hotelijera.

Ured TZ Istarske županije
IZVOR:http://www.istra.hr/hr/pr/priopcenja/773-ch-0?&l_over=1

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *