16-17.rujna.2016.g. 01.pčelarski sajam u Zadarskoj županiji-Zadar

U petak, 16. rujna, u 11 sati na svečano otvaranje 1. Pčelarskog sajma u Zadarskoj županiji koje će se održati u Gradskoj loži na Narodnom trgu u Zadru.

Nakon svečanog otvaranja slijedi obilazak Pčelarskog sajma na Rivi (Obala kralja Petra Krešimira IV.).

Pčelarski sajam odvijat će se 16. i 17. rujna 2016. (16. rujna od 12 do 20 sati i 17. rujna od 9 do 20 sati).

U petak, 16. rujna, od 16 do 20 sati u Gradskoj loži održat će se stručna predavanja o pčelarstvu i medu. Predavači su: dr. sc. Janja Filipi: „Proizvodnja pčelinjeg otrova”, Ivan Miličević: „Umjetne satne osnove”, dr. sc. Maja Dražić: „Proizvodnja pčelinjih matica i matične mliječi” i dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing.: „Med kao hrana i patvoreni med”.

U subotu, 17. rujna, od 10 sati održat će se radionica „Ekonomika uzgoja matica”, a u 12 sati pozivamo Vas na dodjelu priznanja za najbolje ocijenjeni med u Gradsku ložu.

Projekt „Promocija Pčelarstva” provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR a sufinancira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere iznosi 298.450,42 EUR (Prehrambeno-biotehnološki fakultet-Centar Zadar, Zadarska županija, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udruga pčelara „Dalmatinka”). Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara „IVA”.

Ocjenjivanje meda provodi se u novoopremljenom laboratoriju koji posjeduje analitičku opremu za provođenje kemijskih i fizikalnih ispitivanja meda te pčelinjih proizvoda sukladno Pravilniku o medu uz mogućnost provođenja senzorske i melisopalinološke analize meda što pčelarima može pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda.

Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda, te našim pčelarima olakšali proizvodnju, podigli razinu znanja, odgovarajuće ih opremili i pripremili za konkurentno europsko tržište osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda na PBF-Centar Zadar, projektom se je uspostavila i stanica za selektivni uzgoj i reprodukciju matica te edukaciju pčelara. Ovaj projekt vrlo je značajan za razvoj pčelarstva u Zadarskoj županiji kao i za regionalni razvoj obje države te prekograničnu suradnju između partnerskih institucija u ovom projektu. Značaj i potencijal projekta prepoznalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, koji prate projekt u sklopu Programske Operativne strukture.

Izvor:http://www.zadar.travel/hr/dogadanja/ostalo/14-09-2016/1-pcelarski-sajam-u-zadarskoj-zupaniji-riva-1609-1709#.V9pIqE196Uk

Moglo bi vas zanimati

Održan 8. Interslast

U Termama Tuhelj je održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *