Ribnjačarstvo Končanica-Daruvar

Ribnjačarstvo Končanica nalazi se uz rijeku Ilovu, na području općine Končanica te pripada među najstarija ribnjačarstva. Gradnja ribnjaka započela je 1900. godine na ranijim šumskim terenima i livadama, na površini od 1 470 hektara u dužini od 12 kilometara. Od ukupnih 1 470 hektara površine, na proizvodne površine otpada cca. 1 000 hektara.

Uglavnom se proizvodi šaran, štuka, smuđ, amur i tolstolobik, a uz proizvodnju slatkovodne ribe, Ribnjačarstvo Končanica gospodari zajedničkim lovištem na šumsko-poljoprivrednim površinama i uzgajalištem divljači na ribnjačkim površinama, te uz sportski ribolov omogućuje aktivnu rekreaciju u ekološki očuvanoj prirodi i zdravoj okolini. Iako skromne proizvodnje, Ribnjačarstvo Končanica nositelj je razvoja ovoga kraja.

SPORTSKI RIBNJAK

Osim uzgoja ribe, Ribnjačarstvo Končanica bavi se i pružanjem turističkih usluga. Sportski ribnjak dio je turističko rekreacijske ponude i otvoren je za sve posjetitelje, bilo da su to ribiči, izletnici ili slučajni prolaznici. S obzirom da je ribnjak smješten nedaleko prometnice koja povezuje Končanicu i Velike Zdence, Sportski ribnjak postao je i odmorište za putnike koji prometuju tom cestom.
Površina ribnjaka je 27 hektara iz kojih se izdiže nekoliko manjih otoka, što ovom pejzažu daje dodatnu atraktivnost i ljepotu. Riblji fond sastoji se od šarana koji čini 85% ukupne ribe , amura, štuke, sivog i bijelog tolstolobika. U ribnjak je pušten i velik broj „kapitalaca“- šarana preko 15 kg težine.
U sklopu ribnjaka nalaze se ugostiteljski objekt i drvene sjenice sa klupama namijenjene ribolovcima, ali i posjetiteljima željnima odmora u tišini i čistoj prirodi. Ribnjak ima i ornitološku vrijednost zbog velikog broja različitih vrsta ptica koje borave na njemu i u njegovoj blizini.

Svi ovi čimbenici, uređen ribnjak, bogat riblji fond i čist okoliš, doveli su do toga da je sportski ribnjak Končanica u kratkom roku postao omiljeno odredište mnogobrojnih ribolovaca i njihovih obitelji. Ukoliko još niste, nadamo se da ćete u skoroj budućnosti posjetiti sportski ribnjak i uživati.

SPORTSKI RIBOLOV CRNAJA

U travnju 2016. godine s radom je počeo sportski ribnjak Crnaja. Ribnjak je ove godine poribljen sa 40 komada štuke prosječne težine 10 kilograma, a od prošle godine tamo se nalazi stotinjak kilograma štuke.

Ribnjak Crnaja je namijenjen za ribolov na štuku i dozvoljen je samo ribolov “Ulovi i pusti” sa jednim priborom i upotrebom umjetnih mamaca koji mogu imati samo jednu jednokuku udicu. Također je obavezna upotreba podmetača minimalne širine 50 cm i kliješta za skidanje udica.
Ribnjak radi petkom, subotom, nedjeljom i praznikom, a cijena dnevne ulaznice je 70 kuna.
Za sada je broj ribolovaca u jednom danu ograničen na 20 tako da je potrebno unaprijed rezervirati mjesto na telefon 043/325-181.

Ribnjačarstvo Končanica
Končanica 488, 43505 Končanica
Tel: 043/325-181
Fax: 043/325-184
E-mail: ribnjacarstvo.koncanica@bj.t-com.hr
Web: www.ribnjacarstvo-koncanica.hr

Izvor:http://www.visitdaruvar.hr/ribnjacarstvo-koncanica-1.aspx

Moglo bi vas zanimati

HRVATSKA U TOP 20 NAJPOPULARNIJIH ZEMALJA SVIJETA PREMA IZBORU ČASOPISA CONDE NAST TRAVELER

Čitatelji renomiranog newyorškog časopisa posvećenog putovanjima Condé Nast Traveler uvrstili su Hrvatsku u top 20 najpopularnijih zemalja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *