Autor: Zdenko Vanjek

Etno eko sela-Splitsko-dalmatinska županija

Dosta vam je hotelskih betonskih divova, koliko god zvjezdica imali i koliko god njihova ponuda bila bogata? U tom slučaju sasvim sigurno je itekako dobrodošla promjena boravak u nekom od etno-eko sela kojih je posljednjih godina sve više na području Splitsko-dalmatinske županije, kako na obalnom i zagorskom dijelu, tako i na otocima.
Povratak prirodi i tradiciji sve je izraženiji trend, a neotkrivene ljepote stare Dalmacije, izvan turističke vreve na obali, stoljetne kamene kuće koje odišu mediteranskim mirom, nadohvat su ruke svim namjernicima željnima drugačijeg odmora, putnicima koji tragaju za netaknutom prirodom i prekrasnim morem.
Brojne su se zemlje okrenule razvoju održivih modela ruralnog turizma, Splitsko-dalmatinska je županija, prvenstveno na temeljima provjerenog talijanskog i istarskog modela, krenula s projektom etno-eko sela, specifičnih izletničkih, smještajnih, agroturističkih, umjetničkih ili kombiniranih naselja čija je svrha očuvanje kulturne baštine, obnova starih kuća, gospodarskih i drugih objekata, zaustavljanje raseljavanja i povratak domicilnog stanovništva, oživljavanje tradicijske proizvodnje i starih obrta, proizvodnja zdrave hrane…
Etno-eko sela odražavaju dalmatinsku pučku kulturu i graditeljske običaje, iz većine se pruža prekrasan pogled na more, dok ona koja su ‘zakinuta’ za tu kvalitetu imaju idealnu mikroklimu. Sela su to koja su nastajala stoljećima, građena u skladu s prirodnim zakonitostima svoga kraja, i to je upravo ono što nude današnjim gostima – povratak prirodi obogaćenoj kulturnom tradicijom.
Posjetiteljima se nude i osebujni izleti pješice, na biciklima ili konjima, razni oblici aktivnog turizma od sudjelovanja u poljoprivrednim radovima i sakupljanja ljekovitog bilja, do raftinga, penjanja po stijenama, sportskog ribolova… Mnoga etno-eko sela svega su desetak minuta vožnje udaljena od velikih marina, što ih čini idealnim izletničkim odredištima za nautičare koji tako mogu upoznati sasvim drugačiju sliku obale ili otoka.
Etno-eko sela ponajprije su savršena mjesta za opuštanje u miru i tišini koju uznemiravaju samo zvuci prirode, zanosni mirisi dalmatinskoga bilja i pogled na sjajne zvijezde koje je, za razliku od onih hotelskih, nemoguće prebrojati.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji dosad je uređeno tridesetak etno-eko sela na otocima, u priobalnom te zagorskom dijelu:
Topići, Topići-Bast (Baška Voda)
Zorače, Malo Grablje, Velo Grablje, Brusje (Hvar)
Humac (Jelsa)
Podhumlje (Komiža)
Tugare Ume, Čažin Dolac (Omiš)
Dol (Postira)
Gornji Proložac Podi (Proložac)
Blace (Solin)
Grohote (Šolta)
Podi Grab Bugar., Gornje Voštane i Grubišići (Trilj)
Kokorić, Veliki Godinj (Vrgorac)
Karoglani (Zmijavci)
Murvica (Bol)
Gornja Podsrtana, Stara Podstrana (Podstrana)
Lolić i Mijanovići (Split)
Brdaci (Zec), Divojveići, Radošić (Lećevica)
Botić-Opor (Prgomet)
Naklo-tavnice (Lokvičići)
Jesenice, Duće (Dugi Rat)
Mala Rudina (Stari Grad)
Bekavci Kričar (Brela)
Rušinovići, Drvenik Veli Kačine (Trogir).

Izvor:http://www.dalmatia.hr/hr/etno-eko-sela/etno-eko-sela

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *