..Hodočasnički turizam-Splitsko-dalmatinska županija

Katolička vjera je duboko ukorijenjena u tradiciju dalmatinskih ribara i težaka koji su kroz povijest mukotrpnim radom zarađivali za život. Skoro svaka crkvica ima svoju posebnu priču, no zasigurno najpoznatija hodočasnička odredišta srednje Dalmacije su Sinj, Solin i Vepric.

Gospa Sinjska

Sinj je jedno od najznačajnijih marijanskih svetišta Hrvatske.
Tradicionalna proslava Velike Gospe u Sinju se održava 15. kolovoza u spomen na pobjedu nad Turcima koji su 1573. opsjeli Sinj. Od ranog jutra počinju ispovijedi i mise koje se održavaju svakih pola sata. Svečani ophod kreće iz Gospinog svetišta u kojem sudjeluje cijeli Sinj, Cetinska krajina i šira okolica.

Procesija”Za križem”

Prve podatke o ovoj tradicionalnoj vjerskoj pobožnosti otoka Hvara nalazimo u zapisima biskupa Milania iz 1658. godine. On bilježi da je procesija započela znatno ranije i održavala se na Veliki petak. Danas procesija “Za Križem” počinje na Veliki četvrtak u 22 sata i traje do jutarnjih sati. Dužina puta je oko 22 km. U procesiji sudjeluje šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Na čelu procesije križonoša, uglavnom bos, nosi križ težak oko 18 kg, pokriven prozirnim crnim velom. Njegovi pomoćnici i pratitelji (feralisti) obučeni su u tunike bratovštine bijele boje. U procesiji sudjeluju vjernici s cijelog otoka i brojni hodočasnici.

Solin

Grad Solin jedno je od duhovnih središta srednje Dalmacije. Solin je poznat po svetištu Gospe od Otoka u kojem se svake godine slavi blagdan Male Gospe.

Vepric

Vepric je marijansko svetište pored Makarske, osnovano 1908. godine. Osnovao ga je splitsko-makarski biskup Juraj Carić koji je po svojoj želji tu i sahranjen. Svetište se još naziva i Svetište Marije Lurdske jer prirodna špilja i raslinje oko nje podsjeća na poznatije marijansko svetište Lourdes. U svetištu je podignuta kapela sa sakristijom, oltar, ispovjedaonice, dom za duhovne vježbe, postaje križnog puta te staze za procesije. Zbog svoje osobitosti svetište je veoma posjećeno tijekom cijele godine, a osobito za hodočasničkih dana 11.veljače, 25.ožujka 15.kolovoza, 7. i 8. rujna.

Izvor:http://www.dalmatia.hr/hr/hodocasnicki-turizam

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *