U Bojačnom održana središnja županijska proslava Martinja Krapinsko-zagorske županije

U Bojačnom održana središnja županijska proslava Martinja

U Bojačnom je u nedjelju, 13. studenog 2016. godine održana središnja županijska proslava Martinja, koju su organizirali Krapinsko-zagorska županija i Općina Zagorska Sela.
Krštenje mošta, odnosno njegovo pretvaranje u vino, se diljem Hrvatske njeguje kao narodni običaj – uz jelo, piće, pjesmu i glazbu. Brojni Zagorci i Zagorke su u Zagorskim Selima u nedjelju, 13. studenog 2016. godine obilježili ovaj blagdan, jedan od važnijih događaja za sve vinogradare i vinare, kao i za sve ljubitelje dobre vinske kapljice.

Središnja županijska proslava Martinja održana je u Bojačnom, kojoj je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da je interes za domaćinstvo središnjoj županijskoj proslavi Martinja velik. „Na ovaj način željeli smo pokazati da jednako vodimo računa o svim dijelovima županije, bilo da se radi o manjim općinama ili većim gradovima. Ovom prilikom ujedno bih želio istaknuti da zajedno sa partnerima iz Slovenije planiramo kroz naredne dvije i pol godine obnoviti Sutlansko jezero, čime ćemo stvoriti jake temelje za razvoj turizma na području Općine Zagorska Sela, a time i za otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je župan Kolar.

Sve prisutne, uz želju da provedu ugodno nedjeljno popodne u Bojačnom, pozdravio je i Željko Kodrnja, načelnik općine Zagorska Sela. Proslava Martinja sastojala se od ceremonije krštenja mošta, svete mise, te druženja uz kulturno-zabavni program. Kumovi na ceremoniji krštenja mošta ove su godine bili saborski zastupnik Marko Vešligaj i voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenija Tomić. Među brojnim posjetiteljima koji su nazočili proslavi Martinja bili su i zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek te načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama.

Izvor Krapinsko zagorska županija

Moglo bi vas zanimati

3.BUČIJADA SISAK 2019.G.

Uz rijeku Kupu – na sisačkoj gradskoj šetnici Slave Striegla 28. i 29..9.2019. od 9,00 …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *