Izvor fotografije :KZŽ

Predstavljena monografija „Mihovljan – šetnje kroz vrijeme 1258.-2016.“

Predstavljena monografija „Mihovljan – šetnje kroz vrijeme 1258.-2016.“

Izvor fotografije KZŽ
Izvor fotografije KZŽ

stranice, s preko 600 fotografija, monografija pruža obuhvatan pregled društvenoga, kulturnog i političkog života mjesta od prvog spomena 1258. godine do današnjih dana. Osim što prikazuje političke i društvene promjene i procese koji su se tijekom vremena izmijenjivali na području Mihovljana, knjiga pruža prikaz svakodnevnog života na zagorskom selu u prošlim vremenima, kroz 626 grafičkih priloga (fotografija, geografskih karata, novinskih članaka i originalnih dokumenata). U knjizi se može pronaći mnoštvo podataka koja obuhvaćaju povijest šireg zagorskog kraja, a koja se tiču političko-administrativnih promjena na prostoru današnje Krapinsko-zagorske županije. Autor knjige je povjesničar i novinar Zagorskog lista Davor Žažar iz Tuheljskih Toplica, koji se nakon dva snimljena dokumentarna filma „Šetnjama kroz vrijeme“ prvi puta predstavlja i kao autor monografije.

Prvi spomen

Mihovljanska monografija sadrži više od 320 stranica i preko 600 fotografija i grafičkih priloga, a ostat će u trajnom naslijeđu budućih generacija, kao neizbrisivi zapis cjelokupnog društvenog, kulturnog i političkog života mjesta u razdoblju od 1258. godine, kada se Mihovljan prvi puta spominje, pa sve do danas. U njoj čitatelj može pronaći najvažnije informacije o povijesti Župe sv. Mihaela arkanđela, povijesti školstva na području Mihovljana, razdoblju Prvog i Drugog svjetskog rata, kao i Domovinskog rata, a može pročitati i viziju budućnosti mihovljanskog kraja.
Autor je već spomenuti Davor Žažar iz Tuheljskih Toplica, koji radi kao profesor povijesti u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom. On je, na inicijativu načelnika Bartolića, prihvatio izazov izrade mihovljanske biografije, za što mu je trebalo godinu i pol dan. Proveo je sate i sate u proučavanju povijesne građe i intervjuima sa stanovnicima mihovljanskog kraja, a snimio je i autorske fotografije kojima je ilustrirao svoju knjigu.
– Što je to što Mihovljan čini Mihovljanom, razlikujući ga od ostalih mjesta? To svakako jest mihovljanska crkva, koja je proživjela nesretnu sudbinu, to svakako jest NK Rudar. Ne mogu se ne spomenuti ni Sutinske Toplice, koje su godinama predstavljale biser turizma i u europskim okvirima. No, ono što na današnji dan sa sigurnošću mogu tvrditi, Mihovljan ste zapravo vi, dragi Mihovljančani. Skromni i marljivi ljudi koji marljivim i poštenim radom oplemenjujete ove naše zagorske brege i raširenih ruku dočekujete svakog gosta dobronamjernika. Vama posvećujem “Šetnje kroz vrijeme” – rekao je Žažar u svom obraćanju, uputivši posebnu zahvalu načelniku Bartoliću, bez kojeg monografije ne bi bilo.

Na poklon žiteljima

– U ovom domu, s ove govornice, slušamo stalno o nekim projektima. Izrada nogostupa, asfaltiranje, struja, voda, odvodnja, i to ponavljamo svake godine. Ovo je projekt koji traje godinu i pol dana. Vjerujem da će svima biti vrlo drag. Sretan sam što napravili ovako lijepu knjigu, a svako naše domaćinstvo imat će mogućnost dobiti je na poklon od Općine Mihovljan – rekao je načelnik Bartolić.

 

Izvor: KZŽ (http://www.kzz.hr/monografija-mihovljan-kroz-vrijeme)

Zagorje Internacional:http://www.zagorje-international.hr/index.php/2016/12/30/mihovljancani-u-naslijede-dobili-trajni-zapis-o-zivotu-svoga-mjesta-od-1258-godine-do-danas/

Moglo bi vas zanimati

VINCEKOVO U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara, štuje se u svim vinorodnim krajevima Hrvatske, pa tako i u …