Aktivni turizam-Skrad

Aktivni turizam-Skrad
Skrad ima mnogo pješačkih staza koje vrludaju obližnjim šumskim proplancima, a u neposrednoj blizini samog naselja. Staze su isprepletene , nadovezuju se i vrlo često povezuju Skrad sa obližnjim zaseocima ili vode s jednog kraja naselja na drugi.

Nekada su na ovim stazama uživala šećući skradska gospoda, a nakon njih staze su bile u funkciji zdravstveno rekreativnog turizma, s obzirom da je Skrad slovio kao poznato klimatsko lječilište i oporavilište, u kojem su rado boravile osobe sa problemima respiratornog sustava.

 

 

 

I danas mještani i posjetitelji Skrada rado uživaju u šetnji i rekreaciji na stazama (Staza Peta Klupa – 2km, Gospodska staza – 3km, Staza Duga stena – 3.5km, Staza Curak – 2.5km, Poučna staza Šiljar – 7.5km, Poučna botanička staza Zeleni vir – 4.6km, Poučna geološka staza Zeleni vir)

Planinarske staze – Skradskim područjem prolazi dionica Planinarske staze (GPP) – to je obilaznica kružnog oblika koja prolazi velikim dijelom Gorskog kotara. Zalazi u dijelove nepoznate planinarima, a obilazi i one najpoznatije. Prolazi neobično slikovitim naseljima, vodi na vidikovce i u duboke šume, obuhvaća prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti.

Zbog duljine od oko 280 km trasa je podijeljena u tri dionice.
Biciklističke staze Općine i Biciklistička transverzala Gorski kotar – trasom Goranske biciklističke transverzale povezani su svi gradovi i općine Gorskog kotara što vam omogućuje planiranje višednevnog aktivnog odmora u našoj zelenoj oazi. Trasa je sastavljena iz 7 etapa od 28 do 43 kilometra i ukupno broji 260 kilometara.

Uz šetnje, planinarenje i biciklizam Skrad ima i četverostaznu kuglanu, igralište za nogomet, rukomet, odbojku ili košarku te veliko nogometno igralište u Skradskoj dragi.
Samo nekoliko kilometara prema Brodu na Kupi dvije su rječice Iševnica i Kupica gdje se može baviti sportskim ribolovom ali po načelu“uhvati i pusti“. U šumama i na planinskim livadama ima krupne i sitne divljači pa se zainteresirani mogu baviti lovom uz dogovor s lovačkim društvom. Zimi se u Skradu može sanjkati ili rekreirati na stazama za skijaško trčanje, a razonodu ovdje često potraže i alpinisti na zaleđenim slapovima u Zelenom viru.
izvor:Izvor informacija (teksta, fotografije) TZ Skrad

Moglo bi vas zanimati

53. ŠOKAČKO SIJELO – ŽUPANJA “Odavno smo graničari stari!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *