Autor fotografija:Jasenka Haleuš

Noć muzeja u Krapinsko-zagorskoj županiji

Mjesto održavanja:Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

                                Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec

                                Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica-Noć muzeja i otvorenje izložbe

                                Muzej “Staro selo” Kumrovec

                                Dvor Veliki Tabor, Desinić

                                Muzej grada Pregrade “dr. Zlatko Dragutin Tudjina“, Pregrada

                                MUZEJ RADBOA, Radoboj

Noć muzeja – uz prigodne programe – u Muzejima Hrvatskog zagorja. Glazbeno scenski program, likovne radionice, izložbe, promocije.

Noć muzeja


KADA

27.1.2017. – 27.1.2017.

GDJE

Radoboj,Pregrada , Krapina , Klanjec, Desinić, Kumrovec, Gornja Stubica

WEB

www.mhz.hr

www.visitzagorje.hr

www.tzg-krapina.hr

www.pregrada.hr

 

Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

Novi Muzej krapinskih neandertalaca smješten je nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura, evocira stanište pračovjeka – poluspilju, a njezin volumen, proporcije i pročelje proizišli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje.

 

Postojeći potok kanalom proveden ispod objekta, izvire ponovno ispred muzeja i posjetioci ga kod ulaska u Muzej prelaze. Žubor vode označava protok vremena, ali u sebi sadržava i svu simboliku prelaska preko rijeke, te kada njega prekoračimo počinjemo se vračati u daleku prošlost. Na velikom staklenom pročelju Muzeja reflektira se okolnu šumu. Taj odraz dematerijalizira staklenu stijenu pa posjetioci poput Carolove Alise, prolazi kroz zrcalo i ulaze u jednu drukčiju zbilju.

 

Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec

Galerija je zasnovana 1970. godine, kada je Antun Augustinčić (1900.–1979.) – zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti – darovao svom rodnom Klanjcu vlastiti skulptorski opus, nastao tijekom 50 godina stvaranja, od dvadesetih do sedamdesetih, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.

 

Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica-Noć muzeja i otvorenje izložbe

Muzej je osnovan i otvoren za javnost u povodu obilježavanja 400. godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. godine. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća. Na mjestu srednjovjekovne utvrde dao ga je sagraditi Krsto Oršić, pripadnik stare hrvatske plemićke obitelji, i njegova bogata supruga Josipa, rođena Zichyi. Dvorac je sagrađen 1756. godine, što je zabilježeno i na ulaznom portalu dvorca, gdje se ranije nalazio i obiteljski grb.

 

Muzej “Staro selo” Kumrovec

Muzej «Staro selo» Kumrovec jedinstveni je muzej na otvorenom u Hrvatskoj znamenit po svojih tridesetak objekata tradicijske arhitekture u kojima su postavljene etnografske izložbe. Muzej «Staro selo» Kumrovec organizira povremene izložbe u galerijskom prostoru muzeja, muzejske radionice tijekom cijele godine ( «A kaj to diši?» – travanj, Uskrsne radionice, Jurjevske običaje – travanj, tradicionalnu Zagorsku svadbu – rujan/listopad, «Od zrna do pogače» – listopad, radionicu izrade božićnog nakita – prosinac), prezentacije tradicijskih obrta ( kovački obrt, kolarstvo, Od konoplje i lana do platna, lončarstvo, košaraštvo – travanj/svibanj/lipanj/rujan).

 

Dvor Veliki Tabor, Desinić

Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva kontinentalne Hrvatske. Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim smještajem na vrhu Huma Košnićkog, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.

 

Muzej grada Pregrade “dr. Zlatko Dragutin Tudjina“, Pregrada

Muzej dr. Zlatko Dragutin Tudjina nalazi se u centru Pregrade, nasuprot «Zagorske katedrale» na Trgu Gospe Kunagorske 3, u obnovljenoj novouređenoj zgradi izgrađenoj 1908. godine. Stalni postav otvoren je krajem 2007. godine, a predstavljeno je 639 eksponata.

 

MUZEJ RADBOA, Radoboj

Radoboj je bio jedno od najbogatijih svjetskih nalazišta fosilne flore, kukaca, riba i školjka koji potvrđuju da je ovdje nekad bilo Panonsko more. Poznato je da je u  Radoboju pronađena okamina lista vinove loze stara od 12 do 14 milijuna godina i smatra se najstarijim takvim nalazom u ovom dijelu Europe. Posjetitelji će moći saznati mnogo toga o našoj dalekoj prošlosti, a postav muzeja zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji dočarati će im vjeran način prikaza važnosti Radoboja i okolice.

 

 

Izvor:

http://www.visitzagorje.hr/post/noc-muzeja

http://www.mdc.hr/augustincic/hr/home.html

http://www.mdc.hr/augustincic/hr/povijest/index.html

http://www.msb.mhz.hr/

http://www.veliki-tabor.hr/o-muzeju/pregled/povijest

http://www.pregrada.hr/muzej-dr-zlatko-dragutin-tudjina

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *