20-21.01.2017.g.-Vincekovo u Iloku-Ilok

Vinari i vinogradari nemaju puno odmora i vremena bez brige i posla u vinogradima i podrumima, oduvijek se vinogradima vraćalo već u siječnju, s obredom blagoslova pred početak Nove, Vinogradarske Godine i rezidbe. Blagdan sv.Vinka ili pučki „VINKOVO“ dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični i važan vinogradarski blagdan kada vinogradari  trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve zalije sa malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko ključića, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj  kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. No to je i prigoda da se osim obreda zajedno sa svojim prijateljima, partnerima i gostima  druži i veseli uz jelo, odlično iločko vino i pjesmu bez obzira na vremenske uvjete jer  toplija je i zima uz iločka vina!

Osim  doživljaja u vinogradima i vinarijama/podrumima dvije večeri  do kasnih sati u zajedničkom središnjem vinskom  šatoru Vinskog klastera Srijem u iločkoj tvrđavi u ponudi  će biti puno dobrog vina i  glazbe kako bi se svi što bolje na jednom mjestu ugrijali i zabavili.  Za petak 20.01. predviđen je tamburaški maraton, a u subotu 21.01. pored uvijek atraktivnog  „Pokladnog jahanja ulicama Iloka“ , bit će tu i „pokladni sajam“,  sa ponudom srijemskih delicija, od fiša i ribe do mesnih zalogaja, čvaraka, priprava rakije, kuhano vino, razne sorte vina na degustaciji te izbor najboljeg traminca i drugo.  U subotnjem večernjem dijelu u šatoru će se uz ponudu brojnih iločkih vinarija po pristupačnim cijenama  moći proveseliti uz Klapu Fajbula i TS Ringišpil. Po četvrti put priprema se i posebno, zajedničko vino: „Graševinu Vinkovo“, koja je enološki sastavljena od vina gotovo svih iločkih vinarija.

Središnja proslava u vinogradima  kao i inače predviđena je na vinogradarskoj poziciji Iločkih podruma  – „Vukovo“, u subotu od 14 sati. U nedjelju na sam dan sv. Vinka ujutro je sv. misa i blagoslov, a tijekom dana tradicijsko obilježavanje blagdana u vinogradima i vinarijama širom i okolo Iloka.

Sva ponuda tijekom manifestacije je uz kupljene bonove ili degustacijske čaše, odnosno u večernjem dijelu po cjeniku.

Organizatori i pokrovitelji : Vinski klaster Srijem, TZ Ilok, Grad Ilok

Sponzori: Tokić doo, Agromehanika, Jamnica, Sebastijan doo, T.o. Tina, Benzin doo, EU program SWG/RRD

 

Izvor:TZ Ilok

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *