27.01.2017.g.Tradicionalno čehanje perja Zavičajnog društva Zagorec-Sveta Nedelja

petak, 27. sječnja 2017. u 18.00 sati – Društevni dom Bestovje

Žene i djevojke iz sela okupljene za stolom čehale bi perje što je ujedno bio i prekrasan način zbližavnja i druženja uz pjesme u hladnim zimskim noćima.

 

U siječnju već tradicionalno članovi Zavičajnog društva Zagorec organiziraju prezentira stari tradicijki običaj “Čehanja perja” čime nastoje oživjeti zaboravljene običaje našeg kraja.

 

“Čehanje perja” ili “čehatva” napušten je tradicionalni običaj kojega se oni stariji sjećaju s nostalgijom,  nešto mlađi tek pamte priče starijih.

 

Žene i djevojke iz sela okupljene za stolom čehale bi perje što je ujedno bio i prekrasan način zbližavnja i druženja uz pjesme u hladnim zimskim noćima.

 

Čupalo se samo gornje perje s tijela pera, dok se najfinije paperje, pahuljica, ostavljala uz tijelo. Perje i paperje koristilo se za punjenje posteljine i drugih odjevnih predmeta, za peruške, pera za pisanje te za druge namjene tehničke prirode. Od posteljine punili su se jastuci i popluni jer perje i paperje, odlično grije i održava temperaturu.

 

U kuhinji je korištena peruška, cijeli vršni dio guščjeg krila, kojeg je gazdarica koristila kao metlicu, za fino prikupljanje brašna prilikom miješenja tijesta te ga je imala praktički svaka kuća u selu .

 

Iskoristite ovu priliku i upoznajte se sa zaboravljenim običajima svetonedeljskog kraja.

 

Organizator: Zavičajno društvo Zagorec

 

Izvor: TZ Sveta Nedelja

 

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *