PROLJEĆE U PREGRADI JE ZAPOČELO!

PROLJEĆE U PREGRADI JE ZAPOČELO!

Program „Proljeće u Pregradi“ ove se godine proteže tijekom mjeseca travnja. Započinje “Danima glazbe” koje priprema Glazbena škola Pregrada serijom radionica, gostovanja i koncerata od 3. do 7. travnja, a slijede ih predstave i predavanja za najmlađe u organizaciji dječjeg vrtića i osnovne škole.
Program „Kostelske Uskrsne pištole“, koja je sastavni dio proljetnog programa započinje na Veliku Subotu 15. travnja, a ove godine slavi svoju 494. obljetnicu.

Proljeće u Pregradi

Otvorenje manifestacije će se po prvi puta održati na zidinama Kostelgrada na kojem je davne 1523. i sve započelo! Po otvorenju Udruga kostelskih žena priprema izložbu „Uskrsni stol“ u prostorijama područne škole Kostel uz degustaciju uskrsnih slastica, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole će uveličati sastav Vinski brati, KUD Pregrada i KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli. Na sam Uskrs treba ustati ranom zorom i nikako ne propustiti „Jutarnjicu“ u 6 sati. Pucnjeve iz kubura možete također vidjeti i čuti i u Stipernici, u Pregradi ispred katedrale te u Plemenšćini. Dan kasnije događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca u organizaciji Župe Vinagora i KD Vinagorska kubura.
20. travnja održat će se Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića “Naša radost” uz izložbu malih životinja i posjetu Otroškega vrteca iz Rogaške Slatine, a 21. travnja u Gradskoj knjižnici održat će se “Noć knjige”. Izvrsna je to prilika da se uz otvorenje izložbe starih fotografija “Prošlost iz ladica” javnosti predstavi nova članska iskaznica za koju je Gradska knjižnica Pregrada dobila specijalan printer na natječaju Ministarstva kulture. Program će uljepšati Klapa Kmeti.
Ove godine Grad Pregrada bilježi posebnu obljetnicu, svojih prvih 20 godina! U proslavu Dana Grada uvest će nas tradicionalno 21. travnja u Gradskoj vijećnici KUD Pregrada koncertom “Pozdrav Zagorju” i njihovi gosti: Klapa Kmeti, KUD Rikard Jorgovanić iz Huma na Sutli te pjesnici Sara Pondeljak i Tomica Kolar. Kako bi na gradskom trgu bilo posebno veselo, u goste nam u Šatoru dobre zabave dolaze Neno Belan i grupa Fiumens! Te večeri će nastupiti i Daddy Cool Band koji garantira dobru zabavu do ranih jutarnjih sati.
U subotu 22. travnja, danu uoči Dana Grada i danu posvećenom Planetu Zemlji održat će se cijeli niz događanja. Mjesni odbori, gradske udruge i zaljubljenici u prirodu kreću u akciju “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”, dok u 12 sati sa terena NK Pregrada kreće humanitarna trka “Potrči malo, pomogni puno” u organizaciji 3. razreda Osnovne škole Janka Leskovara. Od 14 sati na Kunagori, u organizaciji Grada i HPD Kunagora počinje natjecanje u pripremanju kotlovine, ovim putem Vas pozivamo da se prijavite za natjecanje ili barem dođete na degustaciju! Od 18 sati program se seli na igralište Osnovne škole Janka Leskovara gdje će se održati noćni sportski susreti u nogometu, košarci, odbojci na pijesku i stolnom tenisu u suradnji Grada, mjesnih odbora i udruga CUG i RUŽ te potporu Sportske zajednice. Večer će na gradskom trgu uljepšati bandovi La Gef i Smooth.
Dan Grada, 23. travnja, na Bijelu nedjelju, tradicionalno će započeti svetom misom, nakon koje slijedi defile povijesnih postrojbi ulicama grada te prijavak gradonačelniku. Svečanom mimohodu će nazočiti postrojbe iz: Kostela, Karlovca, Čakovca, Križevaca, Vinkovaca, Požege,Gospića, Varaždina, Ivanca Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO) uz Limenu glazbu Pregrada i lokalna kuburaška društva. Nakon protokola priprema se druženje sa građanstvom na Trgu Gospe Kunagorske gdje će vrijedni lovci pripremiti i dijeliti gulaš. Nakon prijepodnevnih događanja u Gradu, postrojbe i njihov domaćin “Povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel” odlaze do kapele Sv. Štefana u Bregima Kostelskim gdje se zatvara manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem iz pištola. Okupljanje kreće u 15 sati uz Desinićke mažoretkinje i limenu glazbu Vetropack-Straža.
U ponedjeljak 24. travnja, proslavu Dana Grada završavamo gostovanjem GfuK-a u Pregradi, u goste nam dolazi izvrsna glumica Ksenija Pajić sa predstavom Shirley Valentine. Program “Proljeća u Pregradi” završava vikendom tijekom kojeg se slavi Praznik rada. Tako će Mjesni odbor Cigrovec 30. travnja otvoriti svoje igralište uz cjelodnevno druženje, a 1. svibnja proslavit će se Praznik rada na Kunagori uz grah, u Stipernici i na Vinagori će se cjelodnevnim kulturno-zabavnim programom slaviti i dan Sv. Josipa radnika.

 

Moglo bi vas zanimati

VINCEKOVO U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara, štuje se u svim vinorodnim krajevima Hrvatske, pa tako i u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *