OTOK RAB

Ne iznenađuje nas činjenica da je otok Rab jedna od prvih turističkih oaza na sjevernom Jadranu. Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi i vegetaciji, razvedenoj i sunčanoj obali, smaragdno-plavom moru, privlačnim prirodnim ljepotama kao i prastaroj kulturi i različitim civilizacijama od Antike do danas, Rab je turistima oduvijek pružao mnogo.

Temeljem prethodno navedenog Općinsko vijeće je 1889. Rab proglasilo turističkom destinacijom i lječilištem. Odluka je donesena na temelju ugodnih klimatskih uvjeta i povoljnog djelovanja na oboljenja srca i dišnih organa. Nedugo nakon razvitka turizma na Rabu su se počeli i prvi hoteli.

Prvi turisti su još prije 125 godina bili očarani prekrasnim rapskim plažama.
Pejzažna raznolikost Raba je impozantna i jedinstvena među jadranskim otocima. Kontrasti se ističu na svakom koraku – bilo u šetnji, vožnjom brodom uz obalu, ronjenjem u okolnim uvalama ili iz ptičje perspektive tijekom kružnog leta iznad otoka.

Još su prije gotovo 125 godina tradicionalno gostoljubivi Rabljani turizmom odlučili osigurati svoju budućnost i budućnost sljedećih generacija. Otada je Rab nekoliko puta osvajao nagradu za najbolju turističku destinaciju na Jadranu. Turizam je bio prisutan u svim domovima.

Rabljani i dan danas ponosno i oduševljeno nastavljaju svoju tradiciju gostoljubivosti, te s puno ljubavi i truda iz godine u godinu sve uspješnije razvijaju turizam.

Struktura rapskih turista je raznolika, no najveći broj rapskih gostiju dolazi iz Njemačke i Austrije.

 

TURISTIČKA PONUDA

Smještaj
Brojni hoteli, dva kampa, dvije ACY marine, pansioni, vile, apartmani i sobe u privatnim kućama pružaju različite vrste vrlo kvalitetnog smještaja. Najveći dio hotela i kamp pripadaju najvećem hotelskom poduzeću Imeprial. Osim njih se na Rabu nalaze još neki veći i manji novouređeni hoteli. Dinamičan i svestran razvoj bio je moguć zahvaljujući činjenici da je poduzetnički duh Raba bio u poletu u zadnjih nekoliko godina. Mnogi Rabljani u turizmu vide budućnost te investiraju u obnovu i izgradnju hotela, pansiona i apartmana tako da smještajni kapaciteti postaju sve raznovrsniji i bolji.

 

Hoteli – 7 hotela – 1800 kreveta

1. Padova ****, 175 soba, 350 kreveta, klimatizirane sobe, unutarnji bazen, wellness ponuda, vanjski bazen,kongresna dvorana.
S hotelskih terasa se može uživati u predivnom pogledu na povijesni stari grad s njegovim zvonicima. Stari grad je od hotela udaljen oko 10 minuta ugodne šetnje po promenadi uz more.

2. Grand Hotel Imperial****, 134 sobe, 260, kreveta, klimatizirane sobe, 3 teniska igrališta, Wellnes ponuda, unutarnji bazen, vanjski bazen, kongresna dvorana.
Nedavno renovirani, stariji hotel u neposrednoj blizini starog grada. Oko hotela se prostire park Komrčar sa stoljećima starom borovom šumom i palmama.

3. Carolina ****, 140 soba, 280 kreveta, klimatizirane sobe, vanjski bazen, 3 teniska igrališta.
Od grada Raba udaljen 5 km. Smješten je u gustoj borovoj šumi uz more.
U predivnoj okolini se nalazi mnoštvo šetališta i biciklističkih staza, pitoreskne plaže te čisto more azurno-plave boje koje garantira pravi užitak kupanja. Nedavno renovirani hotel i sobe s pogledom na more.

4. Hotel International***, 120 soba, 240 kreveta, klimatizirane sobe, bazen, wellness ponuda.
Ovaj nedavno renovirani hotel je smješten usred povijesnog starog grada.

5. Istra***, 100 soba, 200 kreveta
Smješten je na idealnoj lokaciji,s jedne strane na ulazu u gradski park,sa druge na početku gradske rive,udaljen svega nekoliko metara od ulaza u stare gradske zidine.

6. Epario***, moderni, novouređeni hotel u Loparu, prikladan za obitelji.

7. Arbiana****, 28 soba, 60 kreveta.
Arbiana je hotel za one koji traže savršen omjer kvalitetne usluge i kulturnog gostoprimstva.Nalazi se u starom gradu Rabu,uz samo more  i tik uz šarmantni mediteranski park Sv Marina.

8. Eva**, 198 soba, 400 kreveta, 4 teniska igrališta
Od Raba udaljen cca 5 km. Smješten je u gustoj borovoj šumi te je udaljen 5 minuta od plaže i oko 15 minuta od nudističke plaže. U predivnoj, zelenoj mediteranskoj okolini nalazi se mnoštvo šetališta i biciklističkih staza. Slikovite plaže i čisto, azurno-plavo more garantiraju pravi užitak kupanja. Hotel je jednostavno uređen.

Turistička naselja – 1806 kreveta
– Suha  Punta ***, 10 vila, 48 apartmana, 40 bungalova, sveukupno 349 kreveta.
Od Raba udaljen cca 5 km. Smješten je u gustoj borovoj šumi, oko 5 minuta od plaže i oko 15 minuta od nudističke plaže. U predivnoj, zelenoj mediteranskoj okolini se nalazi mnoštvo šetališta i biciklističkih staza. Slikovite plaže i čisto, azurno-plavo more garantiraju užitak kupanja. U ponudi su luksuzne vile i jednostavno uređeni bungalovi te apartmani.
– San Marino ***, hotelsko naselje s 5 hotela, 538 soba, 1457 kreveta, „Rajska plaža“, rekreativni i zabavni centar sa 9 teniskih igrališta. Smješten na najpoznatijoj plaži otoka „Rajska plaža“. Prikladan za obitelji i malu djecu. U okolini se nalazi još nekoliko manjih plaža od kojih su pojedine nudističke.

Autokampovi – 5108 gostiju
Rab gostima koji vole neposredan dodir s prirodom tijekom ljetovanja nudi tri vrlo zanimljiva kampa.
– Padova III*** , 1500 gostiju
– San Marino****, 3500 gostiju
Kamp  Lando Resort****, Kampor, 108 gostiju
Sobe i apartmani u obiteljskim kućama – 19 000 kreveta
– Turistička mjesta: Rab, Banjol, Barbat, Palit, Kampor, Munadnije, Supetarska Draga, 14 900 kreveta
– Mjesto: Lopar , 4 100 kreveta

Marine za jahte
– Rab,142 veza
–  Supetarska Draga ,280 vezova

Položaj i dolazak

Otok Rab je smješten Kvarnerskoj uvali, oko 105 km od lučkog grada Rijeke, pod Velebitskim gorjem.

Ako krenete trajektom iz Jablanca u smjeru otoka ugledat ćete njegovo golo lice. Vožnja traje oko 12 minuta, a trajekt vozi gotovo svakih sat vremena. Taj fantastični krajolik otoka s trajektnim pristaništem Mišnjak podsjeća na nekakav nenaseljeni planet.

 

No nemojte se dati zavarati tom stranom otoka, jer Mišnjak i Kamenjak, čiju strmu padinu turisti koji dolaze s kopna prvo vide, zimi zahvaća bura s Velebita. A upravo to golo brdo štiti Rab od hladnih vjetrova.

Trajektne veze
1. Stinica – Mišnjak- Stinica: tijekom cijele godine, auto trajekt
– dnevno 14 vožnji od 05.45 do 24.00 (mjeseci: I,II,III,IV,V,X,XI,XII)
– dnevno 17 vožnji od 05.45 do 24.00 (mjeseci: VI, IX)
– dnevno 23 vožnje od 03.30 do 24.00 (mjeseci: VII; VIII)
Prijevoz „Rapska plovidba“ – www.rapska-plovidba.hr

2. Valbiska – Lopar – Valbiska- tijekom cijele godine, trajekt za automobile
– dnevno 2 vožnje od 06:00 do 17:15 (I,II,III,IV,V,X,XI,XII)
– dnevno 4 vožnje od 06:00 do 21:00 (VI,VII,VIII,IX)
Prijevoz „Jadrolinija“ – www.jadrolinija.hr

3. Rijeka – Rab – Rijeka: tijekom cijele godine, katamaran
– jedna povratna vožnja dnevno polazak Rab – prije podne, dolazak Rijeka – poslije podne
Prijevoz „Jadrolinija“ – www.jadrolinija.hr
Izvor: Izdanje „Biseri Jadrana“, arhiv Turističke zajednice grada Raba
Priprema teksta: Turistička zajednica grada Raba

 

Više na: http://www.rab-visit.com/hr/press-korner/73

zvor

http://www.rab-visit.com/hr/press-korner/73

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *