Autor fotografije: St. Valter.

Koja će od njih 8 biti nova Kraljica Riječkog karnevala?

Koja će od njih 8 biti nova Kraljica Riječkog karnevala?

Izbor Kraljice Riječkog karnevala već je tradicionalno uvodna priredba Riječkog karnevala, kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala.

Autor fotografije: St. Valter.

 

Izbor Kraljice svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama Primorsko-goranske županije koje kandidiraju svoje predstavnice starije od 18 godina za „Zlatni plašt“ i laskavu titulu Kraljice Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost…

 

Ideja za Kraljicu Riječkog karnevala potječe od Turističke zajednice grada Rijeke; uz Meštra Karnevala javila se i želja za ustoličenjem ženske predstavnice maškarane vladajuće garniture te je Riječki karneval prvu Kraljicu dobio 1996. godine. Do sada je Riječki karneval imao 22 Kraljice

Kandidatkinje za ovogodišnju kraljicu karnevala su: Manuela Smoljan, K.U. Pom-F-Ri – Rijeka, Lea Širola, Udruga Halubajke – Viškovo, Teodora Jardas, Karnevalska udruga Stare gedore – Rijeka, Ivona Baldaš, PD Zametske maškare i zvončari – Rijeka, Dea Borovac, Čavjanske maškare – Čavle, Ivana Rubeša, Zijat, sost, tancat i pit – Matulji, Valentina Lucis, K.U. Vežgani – Cres i Iva Ciceran, K.U. Vavek parićani – Matulji.

Tehnički realizator Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada, Vjeko Alilović, u društvu sedam od ukupno osam ovogodišnjih kandidatkinja za „zlatni plašt“, najavio je što nas sve očekuje ovaj petak u Dvorani mladosti. Kroz večer će nas voditi provjereni voditeljski dvojac Josip Krmpotić i Robert Ferlin, a za glazbenu podlogu, zabavu i dizanje publike na noge ovoga su puta zaduženi Mauro Staraj & La Banda i Alen Vitasović. Za sve ostalo će se pobrinuti kandidatkinje i njihove prateće grupe, koje će morati uvjeriti žiri i publiku da su baš one napravljene od kraljevskog materijala i vrijedne titule Kraljice Riječkog karnevala 2018. Uz kandidatkinje, ocjenjivat će se i nastup njihove prateće grupe koje se maštovitim koreografijama bore za titulu grupe s najboljim scenskim nastupom.

Uz izbor nove predstavnice Riječkog karnevala s mandatom od jedne godine, u ovoj večeri ćemo dobiti i potpuno novu vlast. Bez izbora, kampanje i lobiranja, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović će dragovoljno i s punim povjerenjem ključ Grada Rijeke na mjesec dana prepustiti Meštru Toniju i maškarama. Nakon predaje vlasti i krunidbe nove Kraljice, fešta u Dvorani mladosti se nastavlja uz Maura Staraja & La Bandu i Alena Vitasovića.

u srijedu 17. siječnja s početkom u 18 sati Riječki  karneval i službeno započinje dizanjem pusta i karnevalske  zastave ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture Pehlin te ispred Doma Zamet.

U izlozima Grada Rijeke karneval je već započeo i to izložbom skulptura Tonya Ambrozicha „Zvončari“. Na Pašcu će se plesati svakog vikenda tijekom Karnevala, aMaškarani tanci u Domu Pašac počinju ovaj petak 19. siječnja u 21 sat.

Na brodu Marina se u subotu 20. siječnja od 20 sati održava već tradicionalna Noć krinolina KU Veseli oldtimeri, od ove godine humanitarna, pa će sav prihod od ulaznica, koje se prodaju po cijeni od 150 kn za dvije osobe, ići Sigurnoj kući Udruge U.Z.O.R. Istoga dana započinju i karnevalske zabave uz Zagrebačku pivovaru u Ex port Delti, gdje prvi nastupa Jole. Koncert počinje od 21 sat, a karte po cijeni od 30 kn se mogu u pretprodaji kupiti na karnevalskoj kućici na Korzu ili u Dallas Music Shopu te po cijeni od 40 kn na dan koncerta ispred ulaza u Ex port Deltu.

U nedjelju 21. siječnja dobit ćemo iprinca i princezu Riječkog karnevala na izboru u Tower Centeru Rijeka s početkom u 16.30 sati.

Kandidatkinje su došli podržati i Meštar Toni i još uvijek aktualna Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović, koji su pozvali sve da dođu u petak u Dvoranu mladosti, navijaju za svoju favoritkinju i podrže sve ostale, te se zabave i proslave početak maškarane vladavine. Meštar Toni je i ove godine od pokrovitelja Riječkog karnevala 2018., Ivana Blaževića iz Adria P.A. Škurinje, dobio na posudbu službeno karnevalsko vozilo Renault s kojim će stizati na sve svoje karnevalske obaveze.

Karte za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada u prodaji su po 25,00 kn u Turističkom informativnom centru (Korzo 14), a moći će se kupiti i dva sata prije početka programa u petak ispred Dvorane mladosti.

 

Moglo bi vas zanimati

15. Međunarodna smotra folklora

Beli Manastir, 27. rujna 2019. 15. Međunarodna smotra folklora 27. rujna s početkom u 19:00h, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *