9. ožujka 2018. Upoznajte novog stanovnika Zoološkog vrta grada Zagreba-kineskog leoparda

Foto:Zoološki vrt grada Zagreba

U Zoološkom vrtu grada Zagreba u nedjelju, 11. ožujka, održat će se edukativni događaj Svijet mačaka. U sklopu njega posjetitelji će moći upoznati novog stanovnika Vrta – kineskog leoparda

Foto:Zoološki vrt grada Zagreba

 

Zagreb, 9. ožujka 2018. – Dvogodišnji mužjak kineskog leoparda u Zagreb je stigao iz Krakowa. Ime mu je Tadzik i, slažu se svi koji se o njemu brinu, odlično mu odgovara.

Predstavnik je ugrožene, endemske podvrste leoparda. Živi samo u sjeveroistočnoj Kini, području umjerene klime. Procjenjuje se da u prirodi ima manje od petsto jedinki te vrste.

 

 

 

Situaciju otežava činjenica da je populacija fragmentirana, pa pojedina područja imaju manje od pedeset jedinki. To znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi. Razloga za ugroženost ima niz – od sukoba s ljudima preko krivolova do nedostatka hrane i gubitka staništa.

 

Foto:Zoološki vrt grada Zagreba

Isto ugrožava i većinu drugih divljih mačaka, pa edukatori Zoološkog vrta za nedjelju pripremaju edukativni događaj Svijet mačaka. Zanimljiv program trajat će od 10 do 17 sati.

U Lavljoj stijeni Kidepo bit će postavljen edukativni kutak o divljim mačkama. Djeca će moći proučavati preparate poput krzna tigra i risa, lubanje lava, kandži, otiska šapa itd. Kreativci će moći izrađivati repove mačaka, a oni natjecateljskog duha uključiti se u igru s temom rasprostranjenosti divljih mačaka u svijetu. Naime, te životinje žive na svim kontinentima osim u Australiji i na Antarktici. U 17 sati timaritelji pripremaju uzbudljivu priču o lavovima.

 

Među najpoznatijim su velikim mačkama lav, tigar, leopard i jaguar.

Iako velike mačke spadaju među najkarizmatičnije životinje na svijetu, sve su ugroženije, najviše zbog ljudskih aktivnosti. Populacija tigrova u posljednjih se stotinu godina smanjila za čak 95, a afričkih lavova u posljednjih dvadeset godina za 40 posto.

 

Foto:Zoološki vrt grada Zagreba

 

 

 

Kako bi se velike mačke sačuvalo od izumiranja, stvaraju se uzgojni programi i sigurnosne populacije u zoološkim vrtovima. Riječ je o tzv. arkama za slučaj da određena vrsta nestane u prirodi. U takvim programima sudjeluje i Zoološki vrt grada Zagreba.

 

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *