Održana manifestacija 12. Babičini kolači u Oroslavju

foto KZZ

Mirica Sinković iz Donje Stubice pobjednica je 12. izdanja manifestacije Babičini kolači, koja je održana u subotu, 07. travnja 2018. godine u Oroslavju.

Baka Mirica pobjedu je odnijela sa uskrsnim medenjacima Ana. Drugo mjesto osvojila je Biserka Stepan, također iz Donje Stubice, sa tortom od graha, dok je treće mjesto osvojila Ana Hrčić iz Oroslavja, sa Starinskom tortom. Nagrade za prva tri mjesta uručili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan KZŽ Željko Kolar i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. Priznanje Izvorno zagorsko osvojila je Božica Lacković iz Oroslavja. „Ovaj kolač radila sam iz velike ljubavi i uložila puno truda. Peći kolače naučila sam uz mamu i baku, a ovaj kolač sam malo usavršila, napravila modernije, jer u tome uživam. Imam kome prenijeti svoje znanje, tu su moje dvije unuke. Veseli me što su danas djeca bila posebno oduševljena jer sam koristila i cvijeće i modelirala“, rekla je pobjednica baka Mirica, koja već 12 godina sudjeluje na manifestaciji. U žiriju su ove godine bili: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je: „Krapinsko – zagorska županija uvijek gleda da sve projekte apliciramo na EU fondove, tako smo napravili i sa Štruklijadom i s Babičinim kolačima i dobili smo po 20 tisuća eura bespovratnih sredstava za organizaciju, ali naravno mora biti u prostoru koji je kulturno zaštićen tako da će iduće godine Babičini kolači biti u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, a Štruklijada ove godine u Starom selu u Kumrovcu. To je 85 posto financiranja, a svoj fond nećemo smanjivati pa ćemo manifestacije dići na još višu razinu. Prije svega, najveća vrijednost ove manifestacije je da svake godine štampamo knjižicu recepata koja se poslije može nabaviti u čitavoj Hrvatskoj. Već sad imamo zabilježbe ljudi koji žele doći do recepata, a dio slastica smo vratili u ugostiteljsku ponudu, što se bez Babičinih kolača ne bi dogodilo. Prema tome, to je dvostruka korist, a nije ni beznačajno da okupljamo bakice na ovakvoj manifestaciuji, a uz njih su i njihove unuke, što znači da će se tradicija njegovati“, rekao je župan Kolar te dodao: „Nikada nije bilo toliko posjetitelja, gosti iz Dalmacije, Slavonije, Slovenije, to je dokaz da su manifestacije dodatna ponuda našim hotelima i restoranima“.

Na samom otvorenju manifestacije, domaćin, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak izrazio je zadovoljstvo što može pozdraviti sudionike i goste ispred Grada i u svoje ime te pohvalio Oroslavčanku Zdenkicu Ljubić, prošlogodišnju pobjednicu, što je dovela manifestaciju u Oroslavje. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić zahvalio je sudionicama i svima prisutnima što održavaju tradiciju.

Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj tako da se „Babičini kolači“ uvijek održavaju u drugom dijelu Zagorja, no sljedeće godine, Babičini kolači će se održati u dvorcu Oršić, a razlog tome je što će se manifestacija organizirati uz financijsku potporu EU kroz projekt “Uživam tradiciju”, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020, a uvjet je da se manifestacija organizira na lokalitetu kulturne baštine.

 

Manifestaciji su prisustvovali i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, predsjednik HGK Županijska komora Krapina Josip Grilec te zagorski gradonačelnici, načelnici i članovi Županijske skupštine. Sponzor manifestacije bili su Terme Jezerčica. U kulturno – umjetničkom programu sudjelovali su Ženski zbor KUD – a Oroslavje i Ansambl Zabok, a zaplesali su i gosti iz Solina.

 

Na 12. manifestaciji sudjelovali su, uz goste iz Solina, i Udruga Maska iz Baranje te Udruga Magda i Luisa iz Varaždinske županije. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske, a i šire, za sudjelovanjem na manifestaciji, no u natjecanju Babičinih kolača mogu sudjelovati samo zagorske bake. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.

Izvor; http://www.kzz.hr/mirica-sinkovic-pobjednica-12-babicinih-kolaca

 

 

Moglo bi vas zanimati

SAVE THE DATE – 3. FORUM EKO I ODRŽIVOG TURIZMA 7 i 8.05.2020.g.

Pridružite se najrelevantnijem turističko-poslovnom skupu u Hrvatskoj na temu održivog razvoja i eko turizma! 3. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *