Ivor: GKK

PROSLAVA 181.ROĐENDANA GK. IVAN GORAN KOVAČIĆ-KARLOVAC

U 10:00 sati, Ilirska dvorana – Predstava za djecu “Plesna haljina žutog maslačka” Sunčane Škrinjarić, dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar, izvodi: Kazalište Prijatelj

Plesna haljina žutog maslačka Sunčane Škrinjarić prvi je put, u obliku slikovnice, izdana 1963. godine. Riječ je zapravo o poetskoj bajci u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi, karakteristični za društvene odnose: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati. Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina.

Kazalište “Prijatelj” osnovano je 2014. godine. Osnovali su ga Hrvoje Zalar, višestruko nagrađivani glumac u dječjim predstavama i Anja Đurinović mlada glumica, sada članica ansambla DK Gavella. Uprizorili su uspješne predstave “Priča o Tupsonima ili zašto treba učiti”, “Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti”, “Igra se nastavlja” (odaje počast velikom pjesniku Grigoru Vitezu), zatim “Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan” i najnoviju duhovitu dramatizaciju poznate priče Sunčane  Škrinjarić “Plesnu haljinu žutog maslačka” 2018. godine.

Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar

Glumci: Anja Đurinović, Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar

Scenski pokret: Maja Đurinović

Kreacija lutaka: Arsen Ćosić i Ljubica Suturović

Glazba: Sebastian Doe

* * * * *

 

U 18 sati, Ilirska dvorana – Predstavljanje monografije Rosane Mikulić “Ilirsko čitanja družtvo / Društvo narodne čitaonice karlovačke (1838. – 1897.)”

Pogodni upravno-administrativni okvir i materijalno blagostanje prometnuli su Karlovac u jedno od središta preporodnog pokreta. U trenutku  izbijanja sukoba između Mađara i Hrvata oko hrvatskih municipalnih prava, posebice prava na javnu uporabu hrvatskog jezika koji je  simbolizirao narodni identitet, Gaj je sa svojim idejama upravo u Karlovcu našao brojne pristaše. Za njihovo promicanje valjalo je stvoriti odgovarajuće centre oko kojih će se rodoljubi okupljati i zajednički uspješnije djelovati, S tom se nakanom pristupilo osnivanju ilirskih čitaonica.

Već u siječnju 1838. u Varaždinu je proradila prva čitaonica u Hrvatskoj. Prvog ožujka iste godine osnovana je druga u Karlovcu, a zatim u kolovozu ona u Zagrebu.

Karlovačka čitaonica  od samih je početaka razvila  jaku društvenu i kulturnu aktivnosti i gotovo šest  punih desetljeća oblikovala društveno biće grada.

Na kojim je lokacijama djelovala, tko su bili njezini ravnatelji, članovi i posjetitelji, kako je stvaran, uređivan  i dopunjavan njezin knjižni fond, s kim je surađivala  i s kojim je sve programima animirala Karlovčane i njihove goste? Kako je to sve uspijevala na dobrovoljnoj osnovi i s minimalnim sredstvima koja su joj dotjecala od članarine i kamata Šebetićeve zaklade? I zašto je nakon šezdeset godina otišla u stečaj zbog 330 forinti neplaćene najamnine a istovremeno sufinancirala izgradnju “Zorin doma”?

Odgovori na ova pitanja  rezultat su višegodišnjeg istraživanja dostupnog arhivskog gradiva i knjižnih izvora a sažeti su monografiji posvećenoj 180. obljetnici osnutka ove značajne institucije.

* * * * *

 

U 19 sati, Izložbeni salon “Ljudevit Šestić” – Otvorenje izložbe “Karlovački kalendari”, pripremile: Aleksandra Mikić-Grginčić i Maja Žužak Horvatić

Povodom ovogodišnjeg rođendana Knjižnice, Zavičajni odjel priredio je izložbu o karlovačkim kalendarima. Izložba će posjetiteljima predstaviti ovu vrstu publikacija koje svoj najveći procvat i popularnost stječu tijekom 19. stoljeća kada se javljaju i prvi pučki kalendari u Karlovcu. S obzirom da su kalendari bili namijenjeni običnom puku, odigrali su značajnu ulogu u širenju pismenosti i čitalačkih navika. To je i jedan od razloga slabe sačuvanosti ovih publikacija jer su istekom godine za koju su izdani gubili svoje značenje i vrijednost. Kako bi se sačuvali primjerci karlovačkih kalendara koji se nalaze u našem fondu, knjižnica je krenula s njihovom restauracijom, a zatim i digitalizacijom koji će tako javnosti biti dostupni na digitalnom portalu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac digitalna.gkka.hr. Restauracija i digitalizacija započela je s “Karlstädter Schreib-Kalenderom” koji pripada zbirci Ilirske čitaonice koja je zbog svog iznimnog kulturnog i povijesnog značaja stavljena pod preventivnu zaštitu do proglašenja kulturnim dobrom.

Posjetitelji će saznati nešto više o karlovačkim kalendarima te upoznati koje sve kalendare baštinimo u fondu Zavičajnog odjela Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Ivor: GKK

* * * * *

 

U 19:30 sati, Izložbeni salon “Ljudevit Šestić” – Izbor za najčitatelje u 2018. godini

Nakon otvorenja izložbe u Izložbenom ćemo salonu proglasiti i najčitatelje u 2018. godini u pet kategorija: Dijete, Učenik, Student, Odrasli i Umirovljenik

 

* * * * *

 

Od 19:30 sati pa do “vidjet ćemo “, predvorje – Nastup Vladimira Kolarića i Andrije Malkoča Jana na akustičnim gitarama s programom Rock klasike

U suorganizaciji Caffe bara “Agava” i Gradske knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac opustit ćemo se uz klasičnu rock glazbu uz dvojac na akustičnim gitarama.

* * * * *

 

  1. 3. i 2. 3. 2019., petak i subota, sve lokacije – Akcija vraćanja knjiga i ostalegrađe bez zakasnine

I… imate dva dana da knjižnici vratite knjižničnu građu koju ste slučajno ili namjerno zaboravili vratiti… bez penala, pljuske po novčaniku, grdih pogleda. Riješite to i mirne duše nastavite s redovnim posudbama. Vidimo se, je l’ da?

 

Izvor: http://www.gkka.hr

 

 

Moglo bi vas zanimati

VINCEKOVO U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Sveti Vinko, zaštitnik vinogradara, štuje se u svim vinorodnim krajevima Hrvatske, pa tako i u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *