Izvor: Tz Samobor

Dani rudarske greblice- 06. i 07.07.- Samobor

Kulturno-umjetničko društvo „Oštrc“ i ove godine organizira Dane rudarske greblice.

Pozivamo Vas na našu manifestaciju koja se održava u Rudama kraj Samobora, 6. i 7. srpnja.

Manifestacija je posvećena istoimenom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je tenki kolač nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaju orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

Izvor: Tz Samobor

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017., zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.  

Izvor: TZ Samobor

Subotnji program počinje gastro susretima od 15 sati kod Rudnika sv. Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je kotlić. U 21 sat počinje koncert etno punk sastava Ogenj, a poslije njih sviraju domaći rockeri Adrenalica.

Izvor: TZ Samobor

U nedjelju u 14:30 na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od 17:30 počinju folklorni susreti na rukometnom igralištu u centru Ruda.

Izvor: Tz grada Samobora

Moglo bi vas zanimati

3.ROĐENDAN AQUATIKE

Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC obilježava proslavu 3. rođendana svoga rada nizom prigodnih događanja: Četvrtak …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *